• daha önceleri hızlı prototipleme (bkz: rapid prototyping) adı ile kullanılan teknolojilerin artık kullanıma hazır ürün üretecek kadar gelişmesi sonucu aldığı yeni isimdir (bkz: additive manufacturing). işlemde cad dosyası kullanılır ve bu 3 boyutlu cad dosyası katman katman dilimlenerek stl formatında bir dosyaya dönüştürülür. daha sonra bu katmanların üst üste üretilmesi ile parça elde edilir. katman kalınlığı ne kadar düşürülürse yanal yüzeylerin kalitesi o kadar iyileşir.

    polimerlerde daha yaygın olan bir yöntem olmasına karşın seramik ve metallerde de kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. metaller için özellikle toz yatağı yöntemlerinden (bkz: powder bed fusion) lazer ergitme (bkz: selective laser melting) ve electron ışını ergitme (bkz: electron beam melting) ön plana çıkmaktadır. ayrıca direk enerji depolama (bkz: direct energy deposition) yöntemi de giderek yaygınlaşmaktadır.

    terminolojisi henüz oturmamıştır. aynı yöntem için birçok farklı isim mevcuttur. tarih itibari ile astm'nin kurmuş olduğu f42 kodlu standart komitesinin terminoloji için çıkarttığı standart da geri çekilmiştir. ama eminim ki bu isim karmaşası da bir 5-10 yıllık süre içinde çözülecektir.

    metallerde en çok titanyum alaşımları (bkz: ti-6al-4v), çelikler (bkz: 316l) ve nikel esaslı süper alaşımlarilgi görmektedir. ama gelecekte aluminum alaşımları gibi yeni malzemelerin de daha geniş kullanım bulacağı kesindir. en büyük sorunu hızlı ergime ve katılaşma sebebi ile oluşan kalıntı gerilmelerdir.

    hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler ıan gibson - david rose - brent stucker tarafından yazılmış additive manufacturing technologies
    3d printing, rapid prototyping, and direct digital manufacturing kitabından faydalanabilir. farklı malzemeler için üretim yöntemlerini ve temel prensiplerini çok güzel anlatan bir kitaptır.

    edit: cveneburi uguradlı yazara teşekkürler. stl formatı ile ilgili verdiğim yanlış bilgi konusunda beni aydınlattı. stl'nin katmanlardan oluşan bir dosya formatı olduğunu söylemişim ama üçgenlerden oluşturulmuş bir katı model formatı kendisi. üreticinin sağladığı veya netfabb, magicsgibi yazılımlar aracılığı ile model dosyası dilimlenmiş* hale dönüştürülüyor. genellikle bu dilimleme işlemi gerçekleştikten sonra elde edilen dosya düzenlenemiyor ama yazıcı/yazılıma bağlı olarak imalatta nasıl bir yol izleneceği, örneğin lazer içeriyorsa lazerin nasıl bir rota takip edeceği, görülebiliyor.
  • doğrusu eklemeli imalat olacak olan başlıktır zira imalat hammadde gibi somut ürünleri bitmiş ürünlere dönüştürmeye denirken, üretim ise daha geniş kapsamda somut olmayan ögeleri de kapsamaktadır.
    (bkz: eklemeli imalat)
hesabın var mı? giriş yap