• seinfield ın bir bolumunde soyle ,gulduren bir konusma geciyordu:
    erkek kangurular disi kanguruların keselerini kıskanırlar cunku onlarda yoktur,onun var benim yok acaba bana veriri mi diye dusunurler!
  • (bkz: babanın gençlik resimleri) vs. (bkz: sevgili)

    (bkz: $ok)
  • (bkz: makarnacılık) *
  • kız çocukların babalarına, annelerine oranla daha fazla ilgi ve sevgi duymasını açıklayan kompleks. buna göre kız çocukları kendilerini erkeklerden eksik hissettikleri için suçu annelerinde bulurlar ve babalarına yaklaşırlar. bazı görüşlere göre kız çocuklarının ilk sevgililerinin babalarıdır ki bunun doğruluğu ayrı bir tartışmanın konusudur.
  • varolmayan komplekstir. bugün her iki cins için de normal bireyin gelişimi, ödipal süreç ve çatışmalar üzerinden açıklanmaktadır .
  • gereksiz ve oldukça zorlama bi komplekstir.

    psikanalitik kurama göre herkesin ilk aşkı annedir. (oidupus kompleksi)
    bebek, annesiyle kendisi arasında ayrım yapamaz. kendisini annesinin bi uzantısı olarak görür. anne ile bebek arasında sembiyotik bi bağ vardır.

    baba ise bebeğin dünyasına sonradan dahil olur. baba hep ötekidir. bebek için baba; kendinin bir parçası olmayan, dışarıdaki dünyaya ait bir figürdür.

    yani anne cennetse, baba gerçek dünyadır.

    gerçek hayatla uyum sağlamanın yolu ise bu sahte cennetten (anneden) kopmak, babayla bağ kurmaktan (uzlaşmaktan) geçer.
    ancak bu sayede çocuk gerçek dünyaya hazırlanabilir. bireyselleşebilir.

    kompleksin aşılmasında kızların avantajlı olduğu, yada eksik kaldığı konu baba ile gerçek bi çatışmaya gerek kalmamasıdır.
    çünkü kız çocuk için baba, rol model olmadığından "aşılması gereken" yada "olunması gereken" değildir.
    baba ve kız çocuk arasındaki ilişki, iki tarafın da birbirini kazanma çabası sayesinde daha kolay kurulur.
    erkek ise, "baba gibi olmak" yada "babayı aşmak" gerekliliğinden dolayı bu dönemi daha zor yaşar.

    (teorinin hikaye kısmında, erkek çocuğun annenin aşkını kazanmak için babayla savaşması filan konu edilir. konu, daha çok erkek merkezli incelendiğinden, kendini dışlanmış hisseden kadınlar için elektra kompleksi gibi bi şey uydurulmuş. ama aslıda teorinin kendisine ters bi kavramdır elektra kompleksi. çünkü kadının, bu hikayede yeri zaten vardır. oidipus kompleksi hem kadını hem erkeği kapsayan bi teoridir.)

    bu teoride kadınların dezavantajlı olduğu yer ise: (teoriye göre) herkes annesine "annesi gibisine" kavuşmak ister. (doyuran, seven, can veren) erkek; hayatının geri kalanında, ilişkide bulunduğu diğer kadınlar vasıtasıyla (sevgilisi) bunu elde edebileceğini umudunu korur.
    bu yüzden daha mutludur. (çocuksudur)

    kadınsa bunu asla bulamayacağını bildiğinden daha melankoliktir. (çocukluğu uzun sürmez.)

    tabi bunlar teori, yüzde yüz çalışan bi formül değil. ama 30 yaşına gelmiş, bireyselleşememiş, anne güdümünde yaşayan insanları görünce "ben oidipus gördüm" diyorsunuz.
  • iki taraflıdır. kız, erkeğin meyline pozitif yaklaşarak taraflardan birini oluşturur. iyi midir elektra kompleksi derseniz, hastalıktır ve her hastalık gibi kötüdür kesinlikle derim. yirmili yaşların sonuna doğru bitmediyse yeni semptomlar üretir. bu defa kompleks tam zıddı şekilde seyreder. kadın; yaşını başını almış, olgun erkeklerin yerine, kendinden küçük, efemine erkeklere yönelir. ama bir yandan o morukların dünyasında gezinmeyi de özler. moruk dediğim de yanlış anlaşılmasın, 35-50 yaş arası popülasyondur kastettiğim. bu tip kızlar ya gücün altına girecek, hükmedilecek ya da gücü hissedecek, hükmedecektir. dengede giden ilişkileri sevmezler. her bakımdan sorunludur bu insanlar. genelde asosyal, içe dönük bir hayat sürerler.

    elektra sendromu yaşayan kadının aşk anlayışı şahıs bazlı değildir. x gider y gelir ama o hayatına giren her erkeği zihnindeki boyu, çapı belli olan konsepte oturtur. orada bir aşk vardır beyinde. biz bilmesek de, görmesek de. yani bu kız bu karmaşada kime karşı duygusal hisler beslediğini bilmez. fakat şahısların değil, zihnindeki konseptin esiri olduğunu pekala bilir. bu yüzden konsept birinci, şahıslar ikinci plandadır. elektra kompleksli kadına kötü davranmayınız, her yerde karşınıza çıkabilir. yine de andropoz sendromu olan erkeklerden daha sorunlu olduklarını zannetmiyorum.

    elektra sendromu tedavi edilebilir. gayet de başarılı sonuçlar alınabilir ve kız morukların dünyasından olması gereken dünyaya geçiş yapabilir. bütün bu yazılanlar gözlem ve deneyime dayanmaktadır.
  • küçükken, babamla uyumama izin vermediği için annemden nefret etmeme sebep olan kompleks. büyüdükçe sevişmeleri gerektiğini çözdüm tabii.
  • nusret kaya nın taktığı ve her türlü şeyi bunun üzerinden açıklayabileceği hadisedir ki açıklamalara bakınca ''acaba mı'' dedirtir
  • ince esprisinden dolayı gecenin şukusunu hakeden yazar.
hesabın var mı? giriş yap