• (bkz: #12720407)
  • geleneksel müzik aletleriyle çıkarılaması mümkün olmayan seslerin elektronik devreler aracılığıyla üretilmesi sonucunda yapılan müziktir.
    peki ne değildir?
    geleneksel müzik aletleriyle zaten çıkarılmakta olan seslerin ya da çıkarılabilecek seslerin elektronik devreler aracılığıyla üretilmesi sonucunda yapılan müzik değildir.
  • bilinen en eski örneğinin buradan dinlenebileceği müzik türü:

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7458479.stm
  • bazı handikapları vardır; unplugged olmaz mesela.
  • "canlı müzik" gibi bir tanım ile kapıştırılmasına şahit olmak için;
    (bkz: http://televidyon.com/p/620/)
  • insanların, parçaların hepsini birbirinin aynısı sanıp, çinli muamelesi yaptığı; fakat dinleyicisi iseniz, ayrı ayrı keyifler ve tatlar aldığınız en çok eğlendiğim müzik türü.
  • http://techno.org/electronic-music-guide/

    elektronik müzik türleri ve alt türler gruplandırılmış. hangi türün hangisiyle bağlantısı var, ne neyden türemiş örnekleriyle beraber kısaca açıklanmış. örnekleri dinleye dinleye dakikalarca zaman geçirilebilir, italo'yu dinledikten sonra noizecore'a geçip dumur olabilirsiniz. özellikle 5. şarkıda. (bkz: hedef göstermek)
  • bir kehanet.

    elektronik müzik, 21. yüzyılın yeni egemen müzik türü olacak.

    geçtiğimiz yüzyılın başlarında jazz, swing, country, blues vb. müzikler ön plandaydı. sonra rock, sert müziği ve kendine has tarzıyla tüm dünyaya yayıldı. artık gençlerin yapmak istediği müzik türüydü rock. idol müzisyenlerin hemen hepsi rockçıydı. insanlar onlar gibi giyinmek, saçlarını uzatmak ve onlar gibi yaşamak istiyordu. müzik sohbetleri rocksız olmamaya başladı. üç arkadaş bir araya geldiğinde birisinin elinde gitar vardı artık. yakın dönem; konserler, soundtrackler, barlar, festivaller, müzik programları... müzik olan her yerde büyük ağırlığıyla karşımızda duruyor; rock.

    işte bu değişecek.

    rock hala dinlenecek, ama prodüktörler müziği elektroniğe doğru evirecek. yılların rock gruplarını yeni albümlerinde "bu albümde elektronik şeyler denedik" derken göreceğiz. gitarlı grupların modası geçmeyecek elbet, ama içinde hiç gitar olmayan rock albümleri göreceğiz. bateri giremeyen evlere elektronik davul girecek. o da sadece keyif için.

    içinde davul seti, mikrofonlar ve belki bas gitar bulunan küçük sokak arası stüdyoların devri geçecek. yeni stüdyolarda mixerler, synthesizerlar, bilgisayarlar olacak. plajlarda ateş başında akustik gitar çalma alışkanlığı seyrelecek. artık plajlara laptopla gelinecek. online düetler yapılacak. akdeniz akşamları'nı duymak isteyen winamp'tan açacak.

    her şeyiyle taklit ve takip edilen müzisyenler olmayacak. insanlar yüzünü bir kez bile görmedikleri insanların albümlerini alacaklar. kapakta sadece animasyon figürleri gözükecek. örnek alacak kimse olmayınca, giyimde, saçta müziğe bağlı keskin bir tarz olmayacak. gençler spor giyinmeyi alışkanlık haline getirecek.

    kötü mü olacak iyi mi olacak bilemem, ama müzik yapmak en az gazete okumak kadar online olacak.

    insanlar sidney'de oturduğu yerden, romanya'da bir konser veriyor olacak.

    müzik oyunları artacak. oyunlar gösteriye bile dönüşecek.

    sevdiğimiz bir şarkıyı 5 dakikada remixleyebileceğiz.

    bir makine alacağız, istediğimiz modu seçeceğiz, ve o makine o modda, kendi üretimi "tamamen yeni" bir şarkı yapacak.

    makinelerle insanların müziği yarışacak.

    müzik adamı yine insanları seçecek tabi.

    ama parayı makineler kazandıracak.

    müzik sektörü milyonuncu kez ölecek. sanatçılar insan ruhunun makinenin asla bulamayacağı melodileri bulacağı iddasındayken, makineler saniyede 16 notayı net olarak duyurabilecek.

    para biriktirip evimize vocoder vb. ses değiştiriciler alacağız. karaoke anlayışı değişecek. biz makineye en bet sesimizle bağıracağız, sesimiz makineden james hetfield sesi gibi çıkacak.

    parası olan ve az çok müzikle ilgilenen herkes müzisyen olacak. telif hakları korunamaz hale gelecek. ve gerçek müzisyenler kendilerini belli etmek için bir kez daha sahneye çıkacaklar. yeni arayışlara çıkacaklar, yeni türler keşfedecekler ve müziğe farklı boyutlar kazandıracaklar. yüzyıl geçecek, ve müzik bir kez daha el değiştirecek.

    ama elektronik müzik asla susmayacak.

    elektrikler kesilmedikçe.

    tabi, bu sadece bir kehanet.
hesabın var mı? giriş yap