• yıllardır zayıflayıp zayıflayıp yeniden aldığım kilolar ve okuduğum, izlediğim onlarca zayıflama listesi/programı sonucunda ne olduğunu nihayet anlayıp bugün itibarıyla uygulamaya başlayacağım formüldür.

    öncelikle hikâyemi anlatayım: efendim, aslında çok da şişman değilim. belki şişman bile sayılmam. boyum 1,83 ve kilom bugün itibarıyla tam 90. yıllardır kilom 85-90 arası gider gelir. yani diyete başlarım kilom 85'e kadar düşer. ama biraz tembellik yapınca hooop tekrar 90 kilo oluyorum. aslında ciddi ve sürekli bir zayıflama programı da uygulamadım daha önce. ilk defa bugün sağlıklı beslenmeyi bir yaşam şekli haline getirme kararı aldım. zira elbise denediğim kabinde 90 kiloluk halimi hiç ama hiç beğenmedim. deneme kabininde alınan diyet kararı başlığına bile yazabilirdim aslında bu durumu ama benim olayım farklı biraz. neyse, kararımı verdim artık, kilolarımı yeniden almamak için etkisi sürekli olan ve hayat boyu uygulayabileceğim bir diyet bulmam gerekiyordu.

    bunun için birçok şey okudum, bir sürü diyetisyenin internetteki videolarını izledim. yani birkaç gündür bu işle uğraşıyorum ve vardığım sonuç şu: temel kurallar dışında diyetlerin çoğu birbiriyle çelişiyor. en basitinden bazıları 5-6 kısa öğün tavsiye ederken canan karatay gibileri 2 öğün tavsiye ediyor. ama hepsinin ortak yönlerini topladığımda aslında sağlıklı ve etkisi sürekli olan bir diyet için bazı temel kurallar olduğunu farkettim. gerçi siz ekşici piçler bunları zaten biliyorsunuzdur da ben yeni öğrendim, kusuruma bakmayın artık.

    neyse başlayalım formülü yazmaya.

    1- yemek yeme tarzımı değiştiriyorum. hızlı yemek yiyen ve tabağını süpüren, yani klasik söylemle sünnetçi adamım. o tabağı tertemiz teslim ederim. yıkamadan eski yerine koy, hiç belli olmaz içinde yemek yendiği. bu huyumu terkedemem galiba. o halde tabağıma bugünden itibaren az yemek koyuyorum ve onu sindire sindire, ağzımda milyon kere çevirerek mideme indiriyorum. zira ben aslında yemek yemeyi seviyorum. hızlı yedikçe gerisini getiriyorum. yani aslında beslenmek için değil, yemek yemek için fazladan tabak üstüne tabak gömüyorum. o halde bu huyuma göre de yavaş yavaş ve sindire sindire yemek yiyeceğim artık.

    2- hayatıma suyu buyur ediyorum. sıcak yaz günleri ve hala saha maçı sonrası içtiğim suları saymazsak ben aslında gün içinde saf suyu neredeyse hiç içmiyorum. yani ekstra bir durum yoksa mutfağa gidip su içmek günlerce aklımın ucundan bile geçmez. ama gel gör ki kola, gazoz ve meyve suları soframdan eksik olmaz. bu huyumu terk edeceğim. yemeklerden önce muhakkak su içeceğim. sabah kalkar kalkmaz bir bardak ılık suya birkaç damla limon sıkıp içeceğim. mümkünse bazen de bir çay kaşığı bal katıp içeceğim. gün içinde yanımda sürekli su taşıyacak ve yaz kış demeden günde 1,5-2 litre su tüketeceğim.

    3- düzenli olarak basit spor/vücut hareketleri yapacağım. ben de her türk erkeği gibi halı saha maçına giderek hayatına sporu kattığını zannedenlerdenim. bundan sonra sabah kalktığımda ve gün içinde aklıma geldikçe o çok basit esneme, şnav, eğilme-kalkma, kol bacak hareketleri gibi aslında vücudu dinç tutan ve şekillendiren hareketleri hayatımın temel ve daimi öğelerinden biri haline getireceğim. okuduklarıma göre aslında düzenli olarak bu hareketleri yapmak sağlıklı bir hayat ve fit bir vücut için olmazsa olmaz. biz ise bunu basit görüyor ve spor salonlarına giderek profesyonel insanlardan yardım almadıkça bunu başaramayacağımızı zannediyoruz.

    4- tatlı yeme hastalığımdan kurtuluyorum. uzun uzun yazmayacağım. bugün itibarıyla, kusasım gelse bile çayıma şeker katmayacağım, porsiyon porsiyon baklavaları gömmeyeceğim. tatlı olarak sadece bitter çikolata tüketeceğim onu da tatlı krizine girdiğimde. zira bitter çikolata yağ eritiyormuş, ilginç!

    5- hamur işi yiyeceklerden uzak duracağım. bunu çok da anlatmak istemiyorum. ne olduğu malum. artık börekler, ekmek banmalı yemekler/kahvaltılıklar yok. külliyen zarar veriyor vücuda. belki ara sıra, çok az yiyebilirim, o konuda çok hızlı dalmayacağım olaya.

    6- yürüyüşü hayat tarzı haline getiriyorum. ben ki 200-300 metre uzaktaki markete bile arabayla gidiyorum. yani araba beni baya bir tembelleştirmiş. bundan sonra araba evin önünde kalacak. ancak çok uzak yerlere gitmek için kullanacağım. 5-10 dakika yürüyerek gidebileceğim yerlere arabayla git-me-ye-ce-ğim. uzak yerlere gidince de arabayı muhakkak biraz geride park edip yürümeye gayret edeceğim.

    bu altı maddeyi özetlersek;
    -daha az yiyeceğim,
    -yediklerimi yavaş ve sindirerek yiyeceğim
    - hamur işi yiyeceklerden uzak duracağım
    -bolca su içeceğim
    -her gün zayıflama hareketleri yapacağım
    -çaya kattığım şekere kadar hayatımdan tatlıyı -bitter çikolata hariç- çıkaracağım
    - yürüyüşü hayat tarzı haline getireceğim.

    bugün 27 ağustos 2016. istediğim kilo olan 82'ye düşene, daha sağlıklı ve nispeten fit bir vücuda sahip olana kadar bu diyetin sonuçlarını buraya haftalık olarak kendim için not edeceğim. kafamdaki bu ideali gerçekleştirince de bunu bir yaşam şekli olarak sürdürmeye kararlıyım.

    emin olun bu konuda çok şey okudum, izledim. bütün zayıflama hikayelerine baktım. bütün diyet listelerinin/programlarının/tavsiyelerinin örtüştüğü formül budur. hepsinde sürekli bunları not ettiğimi gördüm. boşuna uğraşmayın, bunlar dışındakiler ekstrem ve uzun süreli uygulanamaz şeyler. zayıflamak mı istiyorsunuz, iradeli olacaksınız ve bu yazdıklarımı uygulayacaksınız.. ötesi hayal kırıklığı. bu benim de son sığınağım.

    baştan not: sözlüğü sadece okumak için kullanan biri olarak, burada şahsıma ait şeyler yazacak olanlar olabilir, umrumda değil. sağlığım için bir karar verdim, bu durumda olan başka insanlarla da bunu paylaşmak, yardımcı olmak istedim. başlığın açılma sebebi de budur. bunlar dışında da önerisi olacak olanların tavsiyelerini samimi olarak bilmek isterim.

    haydi bakalım, yallah bismillah allah ekber diyelim ve şu işe girişelim. aşağıda bu formülle elde ettiğim sonuçları yazacağım. bakalım birkaç hafta sonra ne halde olacağım.

    27.08.2016>>>>>>> 90 kg.
    03.09.2016 >>>>>>> 87.60 (ilk iltifatları aldım, fiziken de daha iyi hissediyorum:)
  • evet yukarıda yazılmış (bkz: yeme annem yeme gülüm)
    ya da yaktığından daha az ye. yak(a)mıyorsan da yeme.
  • (bkz: yemek yememek)
  • un, tuz, seker yok.

    illa un olacaksa bugday/kepek unu.
    illa seker olacaksa meyve.
    illa tuz ise deniz tuzu.

    9-6, 8-5, kisacasi sabit mesai ofis isinde calisiliyorsa haftaici genellikle aktivitenin sifira dustugu saat 7'den sonra birsey yemek luzumsuz.

    olimpik atlet degilsen o bogazi tutmadigin surece istedigin kadar spor yap, super klas dersler al, diyetisyene git, hicbir anlami yok. yazarlarin ve genelde toplumun %95'i gunde 2000 kaloriyi asmamasi gereken insanlar. metabolizma hizi, hastalik gibi etkenler bu miktari etkiler tabi ama ortalama bu.

    hesap kitap yapip, onun yarisi bunun ceyregi diyip sonra gidip tamamen karbonhidratla bir ogle yemeginde bu kotayi doldurursaniz da bir ise yaramaz. dengeli ve zamana yayilmis sekilde yemek onemli.

    bogazi tutabiliyorsaniz gerisi nispeten kolay. her zaman olmasa bile en azindan sabah ve aksam asansor kullanmayin, 2 dakika uzeri suren bir merdiven cikma/inme metabolizmanizi kandirmanizi saglar. bu surede yaklasik 8-9 kat cikilabilir. ofis calisanlari icin yemek oncesi, uzun sureli oturma sonrasi yuksek tempo kisa sureli hareket onemli.
  • 1.ekmek(un 'dan yapılan tüm gıdalar), şeker, tuz içeren tüm gıdaları tamamen hayatınızdan çıkarın hiç zaman ihtiyacınız olmayan gıda türleridir ve hiçbir faydası yoktur.
    2.düzenli beslenin ve günde tek öğün yemeğe alıştırın kendinizi ilk 6 ay zorlu geçecektir sonrasında ise; "ben malmıydım lan bunca sene 3 öğün öküz gibi yemek yedim" diyecek kıvama geleceksiniz. ayrıca öğrenme ve kavrama eğiliminiz artacaktır.
    3.istediğiniz zaman istediğiniz gibi meyve sebze yiyebilirsiniz.
    4.bol su tüketin özellikle sabah aç karnına en az 1 litre.
    5.vucut geliştirme veya kilo vermek isteyenler ekstra spor,l-carnitin, cla, vitamin c, bol yeşil çay kombinasyonu ile çalışmalarına devam etmesi yağ yakımınızı maksimize edecektir.
  • - gün içinde hareketli ol. işin gereği gün içinde fazla hareketli değilsen de, çıkışta bir şeyler yapmaya çalış. en azından evinde yarım saat mekik falan çek.

    - yemek. çok yeme sık ye. güneş battıktan sonra yemek yememeye çalış, en azından ağır şeyler yeme.

    - dinlen! en basiti güzel bir uyku çek kendine.
  • uygulanabilir bir program, ancak çok sağlam irade gerektiriyor.
    aslında her insan evladının yapması gereken şeyler bunlar lâkin gel gör ki şu boğaz harbi meselesi ve tembellik var yapımızda.

    kolay gelsin kardeşim, zor ama doğru bir yola girmişsin.

    edit: aslında ayar vermek için başlığa yazacaktım, daldım başka şeyler yazdım.
    kardeşim milletin şevkini kırmaya ne çok meraklısınız. dalga geçemeyeceğiniz, kufretmeyeceginiz konu yok mu hiç hayatınızda. hele üstte yazan arkadaş, ne biçim bir artistsin sen:) bir ayda 14 kilo vermişsin, kalori hesapları, spor filan yapmışsın ve gelmiş bu başlıkta millete "ne çok önemsiyorsunuz" mealinde ayar veriyorsun. keşke 14 kiloyu geri almamak için yaptıklarını yazsaydın da meselenin basitliğini idrak etseydik.

    sen yapınca ok, başkası bunu dert edinince tu kaka. narsistler sizi.
  • başlığı açan kişi olarak söyleyebilirim ki dostum bu yöntem bir harika. kendime güvenim yerine geldi. bir ömür uygulayabilirim ben bunu. yalnız çayı şekersiz içmeye alışamadım, bu tada katlanmaktansa çayı bırakmayı düşünüyorum:)
  • öncelikle belirteyim şunu şöyle ye bunu yeme demeyeceğim; zira konunun ne uzmanıyım ne de bunu demek haddime...

    dolayısıyla diyetin en etkilisini bilmem; ama en sağlıklı olanı aşağıdaki adımları ihtiva eder:

    1- kan tahlili yaptırmak (mali yönden uygunu aile sağlık merkezinde yaptırmaktır)
    2- kendinize uygun gelen bir hastanenin endokrin bölümündeki uzmana tahlil sonucuyla gitmek
    3- endokrindeki uzman doktorun tahlil sonucunu değerlendirmesini müteakiben kendisinden diyetisyene sevk işlemi yapmasını istemek
    4- diyetisyenin (egzersiz ve yeme-içme) tavsiyelerine ve listesine (en az 3-4 ay) harfi harfiyen; bak burayı tekrar vurguluyorum: harfi harfiyen uymak ve kontrollere düzenli giderek doğru geri bildirimde bulunmak.
    5- belirli bir süre harfi harfiyen uygulanan basit; ama doğru ve sağlıklı adımların sağlıklı bir şekilde kilo vermeni sağladığını ve bunların artık zorunluluk değil de hayatının bir parçası haline geldiğini görmek ve bi' zahmet mutlu olmak.

    biliyorum çok basit gözüküyor; evet zaten çok basit. ama zor olan basiti uygulamaktır diye bir tabir vardır sporda; işte bu da aynı hesap. sağdan soldan duyduklarınla yarım yamalak iş yapacağına, iradeni kuvvetli tut ve işin uzmanına git, tavsiyeni ve yeme-içme programını ondan al ve bunu derhal harfi harfiyen uygula. 3 yazanı 3 ye; bak tekrar vurguluyorum 3 yazıyorsa 3 ye; 2 değil, 4 hiç değil. sonra bak bakayım eriyor mu göbüş erimiyor mu :)
  • haftada 3 gün ağırlık çalışmak, birkaç gün de kardiyo yapmak suretiyle yağ yakmaktır.

    tartıda eksilen kilonun; su, ödem, kas veya yağdan gittiğini bilemeyiz, ancak protein ağırlıklı beslenip ağırlık idmanıyla takviye edersek, kaybedilen kilonun çoğunluğu yağdan gidecektir.

    bu da hem daha kalıcı hem de görünüm olarak daha estetik bir kilo verme formülüdür.
hesabın var mı? giriş yap