346 entry daha
  • tarihi bilgisi kulaktan dolma siyasi soylemlerden ibaret olan kisiler ataturkten nefret “ettirilir”. bu nefretin altini dolduracak bilincli verileri ve belgelere dayali argumanlari (cogunun) yoktur.

    gelgelelim ataturk’u taparcasina seven insanlarin tarih bilgisi de lise mufredatiyla sinirlidir. bunlarin da bu asiriliklarini destekleyecek argumanlari ve bilgileri yoktur.

    esasen her iki cenahinda agizlarini doldura doldura soyleyebilecekleri argumanlar ataturk’un hayatinda fazlasiyla mevcuttur. osmanli pasasi olan ataturk rengini belli etmeyen bir karaktere sahipken, kurtulus savasi donemindeki ataturk oldukca dindar ve uyumlu, cumhuriyeti kuran ataturk ise fazlasiyla sekuler ve despottur.

    tarihi bilgilere bakarak farkli donem ve dinamiklerde, degisik perspektiflerden en az 10 ayri ataturk profili ortaya cikarabilirsiniz. hepsini ölümüne savunabilir, bakis ve hayat gayenize gore ataturku yere goge koyamayabilir veya koyu bir nefret duygusu ile dopdolu olabilirsiniz. ama bu yargilarin tamami subjektiftir.
    ornegin; istiklal mahkemelerinde astirdigi adamlarin profiline bakan muhafazakar biri bu despotlugu yuzunden ataturk’ten nefret edebilir. ama ayni adam bir gecede 19 (bebek) kardesini yataklarinda bogduran cani padisahlara toz kondurmaz. cunku padisahlar devletin bekasini dusunur (ama aynı mantığı bu kesim ataturk için işletmez). misal kemalist solculara denk gelirsiniz ama bunlarin hic biri ne lenin’le ataturk’un yazismalarini okumustur ne de mustafa suphi’den (16 yoldasiyla birlikte rejim tarafindan karadenizde bogdurulan kominist "kaynak: hamit erdem-mustafa suphi") haberleri vardir vs... sagcisi da solcusu da dincisi de dinsizi de bilmedikleri seyi sever bilmedikleri seyden nefret ederler. yine cok tuhaftir ki ataturk yüksek ihtimalle (kaynak: afet inan/medeni bilgiler ve ataturk'un el yazıları kitabı") ateisttir. ama muhafazakar solcu kemalistler bunu israrla kabul etmez, atatürk'ü zorla musluman sayarlar. e cunku ataturk’un ateistligini kabul ettikleri an cehennemde yanacagini da kabul etmis olmaları gerçeği ile yüzleşmek istemezler. çünkü ulu önder cehennemde yanamaz.

    efendiler;
    tarih dedigimiz sey uzerinden sovguler veya sevgiler cikarilacak bir olgu degildir. tarihten ders bile cikaramazsin cunku her donemin kendi dinamikleri ve dogrulari vardir, gecmisi bugune sablonlayamazsin.

    tarih; bugun yasayan ve tarihe dayandirdiklari nefretlerle birbirine soven milyonlarca aptalin, bu aptalliklarinin surecsel gelisimini anlamaniza yarar sadece. niye ve nasil boyle oldular? iste bunun yanitini tarihi okuyarak bulabilirsiniz. ama seveni de soveni de okumaz bu ulkenin...
271 entry daha
hesabın var mı? giriş yap