6 entry daha
  • işin siyasi boyutunu bir yana atıyorum, hiç çakmam öyle şeylerden. sümerbank'ın vatanıma yaptığı katkıdan da haberdar değilim *. ama bu başlığı okuyunca içim cız etti.

    biz mini minicikken annenin babanın elinden tutar çarşıda sümerbanka giderdik. küçük kentte koca mağazada yukardaki raflara bakarken boynumuz tutula tutula gezerdik. kumaşlar çıkarırdı tezgahtarlar, incesinden kalınına, keteninden yününe. anne kumaşı incelerken tezgahtan aşağıya sarkan ucundan da ben bakardım nasılmış diye. metreleri rafın hemen yanından çıkarır ölçerler, el çabukluğuyla rulolardan birini sarar diğerini açarlardı.
    büyük şehirlerde nasıldı bilmiyorum, ama bizim orda herşeyin en güzelini sümerbank yapardı. okul öncesi alışverişte bazen bütün çarşı gezilir, en son sümerbanka gidilirdi. utangaç bir şekilde tezgahtar ablanın ya da abinin yardımıyla denenir ayakkabı, hemen beğenilir ama anneyle babanın ısrarıyla diğerleri de denenir. onlar da beğenilince büyüklerin karar verdiği bir tane alınırdı.
    askılardaki siyah önlükleri hatırlarım bir de. çeşit çeşit önlükten en sadelerini seçer anne baba. yandan şeritli, pileli, tokalı kemerli modeller lükstür çünkü. tüm okulda onları giyen iki bilemedin üç çocuk vardır zaten. onların da çok arkadaşı yoktur nedendir bilinmez...
    anne baba çarşıdan geldiğinde ellerinden alınan paketlerle içeriye koşulur. hepsi açılır teker teker. en şık paketler yine sümerbank'tan gelen, üzerinde anahtara benzeyen garip logolu torbalardan çıkar. heyecanla giyip aynanın karşısına geçilir. hafif bir beğenmeme söz konusu olsa "aa o çok kaliteli ama, hem sana da çok yakıştı. nerden aldık biliyor musun, bak bakalım etiketine" gibi reklamlarla çocuğun gönlü alınır. pijama için alınan kumaşlardan beğenileni hemen kapılır.
    -mavili benimdiiir!
    -hayır ben halama söylemiştim onu ben kaptım
    -ama ben senden de önce anneme söylemiştim
    -anne kim daha önce söyledi?
    -çocuklar burda bir tane daha var bunu görmüş müydünüz
    -aa bu benim olsun
    -peki mavili benim ama...

    küçük caddemizdeki geniş camekanlı düzenli mağazası, vitrinde sıra sıra dizilmiş parlak ayakkabıları, rengarenk okul çantaları, kutulardaki yaka ve mendilleri, koca kumaş rulolarıyla hala aklımda yıllardır görmediğim mağaza.
    sümerbankı bitirmişler, gerçekten tarihten de silinir mi ki? başka neleri sildiler?
    biz büyüdük ve kirlendi dünya...
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap