3 entry daha
  • aslında bu sorunun çok sığ bir cevabı var.kadın oldukları için.

    şimdi bu sığ cevabı biraz açmak derinleştirmek gerekirse;
    insanlığın ilk çağlarında tek tanrılı dönem öncesinde de bir tapılan hatta birçok tapılan vardı.buluntular ışığında tek tanrılı dönemden bir çok yönü ile farklı olan bu dönemde en önemli faklılık ise kadının dindeki yeri olmuş.ibadet şekilleri ,tanrıların sayısı,vaadedilenler dışında bence şu anda toplumumuzu ilgilendiren en önemli değişiklik de budur bence.

    ilk zamanlarda yaratanın dünyadaki eşdeğerini bulmak pek zor olmamış.görünen köy kılavuz istemez hesabı.dünyada da yaratan 'kadın' olduğu yaratanın kadın olduğu zaten kabul edilmiş.ve yaratıcı tanrıça olmuş.

    ekonomik ve sosyal gelişmeler-gelişememeler belki- sonucunda güç paylaşımı söz konusu olduğunda erkeğin bariz üstün olan fiziksel kuvveti ise olayı kendi leyhlerine çevirmekte yararlı ancak yetersiz kalmış.yaratıcı tanrıça değişerek allah babaya dönüşmüş.
    kadın'ın cinselliği eski zamanlarda yaratmanın bir parçası,doğanın bahşettiği bir ödül olarak algılanırken,her baharda yeşerme zamanlarında,tohumlama seramonileri ile şenliklerle çiftleşmiş kadınlar ve erkekler.

    tapınaklarda kendini tanrıçalara adayan kadınlar dini seramoniler olarak zevki,birleşmeyi,doğumu kutsamışlar.ilk önce yıkılanlar da bu tapınaklar olmuş.
    tek tanrılı dönemde ise kadın ikinci sınıf,zaafları olan birisi olarak nitelendirilmiş.adının başına hazreti konan kutsal kadınların ise özellikleri erkeklerin kadınlarda görmek istedikleri namus ve ahlak kavramları ile ilişkilendirilmiş ,örnek olarak yüceltilmiş.

    tabii kadınların ellerindeki bu gücü seve isteye vermediğini de yazar bu konudaki araştırmalar.cadı avları-ki genelinde pagan kültürünü yaşatan ritüelleri vardır bu kadınların- bu konuda özellikle ilgi çekici.
    islamiyetin kadına bakışı ise başka başlılarda tartışılabilir uzun uzun.

    tüm bu süreç komplo teorisi gibi gözükse de vardığı noktaya bakarak (bkz: kadın sacı buyu ve turban) yazılanlar ışığında peygamberlerin de çok güçlü dinsel rolleri nedeni ile özellikle kadını bu rolden çıkarmak için onca uğraşı vermiş ataerkil düzen için sorunun cevabı basit.

    kadın oldukları için kadın peygamber yok.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap