6333 entry daha
  • yaptıklarından ziyade yapabilecekleri nedeniyle dikkate alınması gereken virüstür. reaktif aksiyon anlayışı sorun çözmez. günü kurtarmaya çabalar ve durumu günün şartları üzerinden değerlendirdiği için geleceği kaybeder. hükümetler şu anda proaktif davranmaya çalışıyor.

    bu virüs açısından en önemli şey yayılma potansiyelinin çok yüksek olması. karantina ve çok katı önlemler alınmasına rağmen farklı farklı yerlerden patlıyor. milyonlarca insanın yaşadığı şehirlerin karantinada olması çok ciddi önlemler. eğer çin o aksiyonları almasaydı şimdiye çoktan milyonlarca konfirme vakadan bahsediyorduk. italya hükümeti de mecburen aynı şeyi yaparak belki de kendi ülkesini ve avrupa'yı kurtardı. belki de geç kaldı. yeni trendi inceleyerek yorumlamak gerekir.

    durumun ciddiyetini daha iyi anlayabilmek için çok kısa sürede belki de dünya nüfusunun yarısına ve hatta daha fazlasına yayılabilecek bir virüs düşünün. sonra da bu virüsün mutasyona uğradığını ve bir anda mortalite oranının daha yüksek seviyelere çıktığını hayal edin. varolan sağlık sistemleri böyle bir şeyle savaşabilecek kapasitede değil. şu anda bile bölgesel sıkıntılar çekiliyor. çünkü; yeterli sağlık desteğini görse ölmeyecek olan yoğun bakım desteğine muhtaç yüzde 10-15'lik kesim, yeterli yoğun bakım kapasitesi olmadığı takdirde direkt ölümle yüzleşiyor.

    uzun lafın kısası; bu virüs vaka sayısı çok arttığı takdirde mutasyon geçirmese bile mortalite oranını yüzde 10 ve üstüne yükseltebilir. mutasyon durumunda nereye vardıracağı belirsiz.
6738 entry daha
hesabın var mı? giriş yap