6 entry daha
  • william shakespeare'in ilk eserlerinden biri(1594-1596). isminin türkçe'ye aşkın emeği boşa gitti* ve aşkın çabası boşuna* şeklinde çevirilmişliği vardır.
    navarre** kralı ferdinand ve ferdinand'ın emrivaki teklifiyle maiyetindeki 3 lord (longaville, dumain ve berowne) navarre'i yüceltmek ve isimlerini ölümsüzleştirmek için kendilerini 3 yıl boyunca bilimsel araştırma yapmaya adarlar. bu süreç içerisinde dünyevi zevklerden de vazgeçecek, buna bağlı olarak kadınlarla hiç görüşmeyeceklerdir. ama elçi olarak navarre'e gelen fransa prensesi ve maiyetindeki hanımlara(maria, katherine, rosaline) karşı hissettikleri aşk, yeminlerini tutamamalarına sebep olur. berowne; "dünyada güzelliği bir kadının gözleri gibi öğretebilen hangi eser(hangi yazar) vardır? bir kadının gözlerinde görülen (ilk) aşkı ve o aşkın insana kattıklarını katabilecek başka ne vardır?" temalı uzunca bir konuşmanın sonlarında bir kadının gözlerinin bütün dünyayı gösteren, içeren ve besleyen kitaplar, sanatlar ve akademileri olduğunu söyleyerek yine de yemini bozmadıklarını demeye getirir:

    "...
    from women's eyes this doctrine i derive:
    they sparkle still the right promethean fire;
    they are the books, the arts, the academes,
    that show, contain and nourish all the world:
    else none at all in ought proves excellent.
    ..."

    fransa prensesinin babası ölünce, prenses ve yardımcıları(nedimeleri) ferdinand ve lordlarına 1 yıl içerisinde onlarla* evleneceklerine dair söz vererek fransa'ya dönerler.

    *sevgililer:
    ferdinand - prenses
    longaville - maria
    dumain - katherine
    berowne - roseline

    **navarre için:
    http://en.wikipedia.org/wiki/kingdom_of_navarre
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap