47 entry daha
  • pek ihtimal dahilinde olmayan bir durumdur. devletin bugüne kadar uzun süreli sokağa çıkma yasağı ilan etmemesinin temel sebebinin yalnızca ekonomik gerekçelerle olduğunu düşünmüyor ve arkasında bilimsel bir aklın olduğunu ümit ediyorum.

    çünkü, aşı bulunmadığı veya virüs mutasyona uğrayarak etkisini kaybetmediği sürece, uzun süreli sokağa çıkma yasağı ilan edilse dahi vaka sayısının sıfırlanması mümkün değil. yine de, bir an için mümkün olduğunu düşünelim. böyle bir durumda normalleşme sürecine geçileceği ve seyahat kısıtlamalarının sona ereceği düşünüldüğünde, yurt dışından gelenler ve artan hareketlenme sebebiyle virüsün tekrardan ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır.

    sokağa çıkma yasakları kısa süreli uygulandığında ise, bulaş riski ve hızı düşmekte, hastanelerde yoğunlaşma olmamakta ve toplumun önemli bir bölümü virüse karşı bağışıklık kazanmaktadır. bağışıklık kazanım seviyesi kayda değer bir yüzdeye geldiğinde ise, virüs kaynaklı hastalıklar devam etmekle birlikte, hastanelerde infial hali meydana gelmeyeceğinden ötürü, toplum üzerinde de etkisi düşük olacaktır. örneğin, birleşik krallık'ta salgının başlangıcında bu fikirde olduğu için, topluma bilinçli bir şekilde kısıtlama getirmedi. ne var ki, sağlık sisteminin yeterli gelmeyeceğini tahmin edemeyerek hatalı bir hamle yaptı ve sonrasında sıkı tedbirler almak durumunda kaldı. aynı durum türkiye için de geçerliydi, fakat bu hataya düşmedi. bundan sonraki süreçte aşı bulunana kadar başta sosyal mesafe olmak üzere tedbirlere devam edilmesi gerekiyor.
190 entry daha
hesabın var mı? giriş yap