51 entry daha
  • killing eve dizisinin jeneriği için yeni versiyonu kaydedilip yayınlanmış şarkı.

    şarkı görünürde jack leopards & the dolphin club isimli hiçbir geçmişi bulunmayan bir gruba ait. şarkının prodükterleri jack antonoff ve nils sjöberg.

    nils sjöberg, swift'in this is what you came for şarkısını yazarken kullandığı takma isim. fanlar buradan yola çıkarak swift'in kardeşi austin swift'in twitter hesabının eski adının dolphin club olduğunu, geçtiğimiz aralık ayında swift'in antonoff'la tekrar stüdyoya girdiğinde kardeşinin de onlara eşlik ettiğini, son olarak da şarkının 2017'de yayınlanan klibindeki nils sjöberg mezarının üzerinde bir yunus işareti bulunduğunu fark ettiler. hatta swift'in o dönemde çektiği bir reklam filminde elindeki telefonda yunuslara baktığını bile buldular. ayrıca şarkının kapağında kullanılan fotoğraf austin swift'in çocukluğuna ait.

    kısacası şarkıyı söyleyen swift'in kardeşi. swift'in kendisi prodüktör olarak yer alıyor. bahsi geçen "jack leopards & the dolphin club" grubu da swift ve kardeşinin yaptığı işi örtmek için kullandığı bir araç. zira diğer türlü swift eski şirketi big machine'in telif kurallarına takılır. kasım 2020'ye kadar şarkılarını tekrar kaydetme hakkı yasal olarak yok. (bkz: #97890772) o tarihten sonra da ilk beş albümünü kaydetme hakkı var. altıncı albümü reputation'ı ve doğal olarak da bu şarkıyı yeniden kaydedebilmesi için iki yıl daha beklemesi gerekiyor.

    swift'in albümleri almak için çok büyük mücadele verdiğini biliyoruz. hukuki olarak elinden geleni yaptı, hatta şirketi satın almayı bile denedi ama eski patronu scott borchetta bunların hepsini reddetti. swift'e de kendi şarkılarını geri almak için iki yol kaldı. yeniden kaydetmek ve bu tür sahte isimlerle piyasaya yeniden sunmak ki hatırlarsanız prince de aynı yoldan gitmişti. üstelik işaretlerin 2017'den beri var olduğunu düşünürsek swift bunu çok önceden planlamış. bu girişim en basit tabirle "eğer hukuki yollarla bana ait olan şeyi vermiyorsanız su altından saman yürütmesini bilirim" demek. şarkı yayınlandıktan sonra scooter braun twitter hesabından şunu yazıp sildi.

    telif hakları bir yana üzerinde durulması gereken başka bir konu var. bu şarkı, swift'in geçtiğimiz ağustos ayında albümlerini yeniden kaydedeceğini söylediği andan itibaren yayınladığı ilk tekrar kayıt. eğer sadece dizinin introsu için yapılmış ve bununla sınırlı kalacaksa hiç sorun değil ama swift albümlerini tekrar kaydederken böyle bir yöntem izleyecekse çok kötü. fanlar ondan yeni kayıtların mümkün olduğunca orijinal versiyonlarına yakın olmasını istediler, bu şekilde mahvetmesini değil. değişmesi gereken tek şey swift'in vokalleri, o da sadece 2012 öncesi yayınladığı albümlerde çünkü ergenlik sesini tekrar taklit edemez. geriye kalanın aynı olması bekleniyor. bu şekilde gelirse bütün umutlar suya düşer, kayıtlar elimizde patlar. fanlarının sadece yirmide biri bu tür verisyonları dinlemeye tenezzül eder. umarım özgürlüğünün bileti olan bu yeniden kaydetme işini bu şekilde eline yüzüne bulaştırmaz. ne olursa olsun orijinal versiyonları tekrardan kaydetmeli, eğer bu tür alternatif versiyonlar düşünüyorsa albümlere bonus olarak eklemeli.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap