91 entry daha
  • nedense lost senaristlerine ilham vermiş olduğunu düşündüğüm kitap. dizi ve kitapta ki karakterler ** ve anlatım zamanı çok fazla uyuşmasada, biraz beyin fırtınası, biraz da yaratıcılıkla dizinin kitaptan uyarlanabilmesi imkansız değil.

    hem lost'a hem lord of the flies a --- spoiler ---

    her iki adada da yaşanan otorite boşluğu, lider arayışı, şüphecilik, vahşi hayata adaptasyon ve şiddet unsurları büyük benzerlikler içermektedir. kitapta ve dizide adaya bir uçak düşer, ve yolcular iki grup şeklinde adanın iki farklı yerine dağılmışlardır ve sonradan bir noktada buluşurlar. her iki adadan kurtulmak için duyulan özlem ve buna tamamiyle tezat olan uygarlıktan uzaklaşma da bu benzerliklerden bir tanesidir. dizide de, kitapta da adadan kurtulabilmek için ateş yakılmıştır. her ne kadar, bu her ıssız adaya düşenin yardım alabilmek için aklına gelebilecek yegane yöntem olsa da, bir süre sonra kazazedeler yardım ateşine olan inançlarını yitirirler. içlerinden bazıları, ateşi canlı tutmaya çalışsalarda, ateş sonunda adadan kurtulma ümitleri gibi söner. lord of the flies; yani sopaya geçirilmiş domuz kafası, nasıl çocuklar için kaotik dini bir simgeyse, others'ın jacob'ınında öyle olması muhtemeldir. öyle ki, her ikisinin de konuşması aslında dinleyenin bilinçaltı olabilir. biraz zorlama da olsa; john locke'ta ki değişim ile çocukların yaşadığı değişimi de masumiyetin yitirilişi olarak değerlendirebiliriz. her iki adaya da paraşütlü birilerinin düşmesi de gözden kaçmayan bir enstantanedir.

    hem lost'a hem lord of the flies a --- spoiler ---

    ya benim böyle boş konulara kafa yormak için çok vaktim var ya da kitap ile dizi arasında ciddi benzerlikler bulmak mümkün. yine de, kitabın nobel alıp popüler olduğu tarih ve film çekim yılları da dikkate alınırsa, lost'un yaratıcılarının bilinç altında bir yerlerde lord of the flies'ın etkisi olma ihtimali hiç de düşük değil...
302 entry daha
hesabın var mı? giriş yap