37 entry daha
  • egemenliği asıl ihlal eden incirlik üssü

    küresel bak'tan önen 90 nükleer bomba bulunan, açıklanmayan gizli kararnamelerle kullandırılan, abd'nin cia işkence uçakları için kullandığı incirlik'in değil, iki abd uçağının hava sahası ihlalinin gündeme getirilmesini "ikiyüzlülük" olarak yorumladı.
    ______________________________________

    bia haber merkezi
    28/05/2007 tolga korkut
    ______________________________________

    bia (istanbul) - küresel barış ve adalet koalisyonu'ndan (küresel bak) yıldız önen "incirlik üssü içindeki 90 nükleer bombayla kullanım halindeyken, iki abd uçağının dört dakikalık hava ihlalini sorun etmek ya da antiemperyalizm diye sokağa çıkarken incirlik'i görmezden gelmek, ikiyüzlülük" diyor.

    genelkurmay, 24 mayıs'ta hakkari üzümlü'de iki abd uçağının türkiye hava sahasını ihlal ettiğini, "abd'ye ait 2 adet f-16 uçağı güneydoğu anadolu bölgesinde türk hava sahasını dört dakika süreyle ihlal etmiştir" cümleleriyle duyurdu.

    hürriyet: abd gözdağı verdi

    olay, medyada derhal büyük bir haber olarak yer buldu. hürriyet gazetesi, bugün "tehlikeli tırmanış" patlangacıyla, "iki f-16 ile meydan okuma" başlığıyla, birinci sayfasında sürmanşetten verdi.

    haberin içindeyse, abd'nin hava sahası ihlalinin dört dakika değil, bir dakika olduğunu açıkladığı bilgisi yer alıyordu.

    gizli incirlik kararnamesi 2 haziran'da yenileniyor

    önen, incirlik'le ilgili şu bilgileri sıralıyor:

    * incirlik 23 haziran 2003'ten beri, her sene yenilenen bakanlar kurulu kararnamesiyle abd'nin bütün ordu nakliyatını gerçekleştirme alanı.

    * binlerce asker, teçhizat, incirlik irak arasında gidip gidiyor. 1 milyona yakın iraklının öldüğü işgalde abd uçaklarının kullanıldığı yer incirlik.

    * incirlik'in kullanılmasına izin veren gizli kararname hâlâ kamuoyuna açıklanmış değil. izmirli avukatların ve küresel bak'ın açtığı davada hükümet "güvenlik gerekçesiyle" kararnamenin içeriğini açıklamaktan kaçınıyor.

    * kararnamenin uzatılıp uzatılmadığına dair bilgi yok. uzatılması gereken tarih 2 haziran.

    "bütün bunlara rağmen incirlik tehdit olarak algılanmıyor, incirlik'e dair tek bir cümle yer almıyor" diyor önen.

    başbakan'a dilekçe: kararnameyi açıklayın, üssü kapatın

    küresel bak 25 mayıs'ta izmir'de yaptığı basın açıklamasında "incirlik ortadoğu halkları ve bizim için tehlike olmaktan çıkartılmalı, üs hemen kapatılmalı. kararname açıklığa kavuşturulmalı" dedi; başbakanlığa dilekçe gönderdi.

    örgüt, 31 mayıs'ta da, istanbul'daki taxim hill otelde saat 12:00'de bir basın açıklamasıyla incirlik'i kapatılması isteğini yineleyecek. bu kampanyaya sendika konfederasyonları ve meslek örgütleri de destek veriyor.

    yasadışı cia operasyonlarında da kullanıldı

    avrupa konseyi raportörü dick marty'nin, abd haber alma teşkilatı'nın (cia) işkence uçakları ve avrupa ülkeleriyle ilişkisi üzerine raporuna göre, incirlik altı cezayir kökenli bosna vatandaşının 2001'de bosna'dan zorla alınarak guanatanamo kampı'na götürülmesi ve yol boyunca kötü muamele ve işkence görmesi operasyonunda kullanıldı. (tk)

    http://www.bianet.org/2007/05/28/96719.htm
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap