• stockholm üniversitesi ve manchester üniversitesi tarafından yürütülen araştırmanın, tarihi sonucu.

    bunca yıl, yumurtaya depar atan ve "yarışı kazanan" spermi alkışladık; fakat araştırmanın bulguları, durum hiç öyle değil esasen diyor.

    evet, spermler yine yumurtaya "koşuyor" fakat yumurta, zannettiğimiz gibi pasif bir alıcı değil. piyasayı manipüle ediyor :)

    hatta işin daha da komiği, yumurta hazretleri, "sahibinin" eş seçimini tırt bulup, seçilen partnerdense başka bi erkeğin spermlerini önceliklendirip; "aptal kadın, hiç mi genetik bilmiyosun ya? teallaam!" şeklinde ilahi bi atar ve ayar eşliğnde, türün devamını sağlayacak hamleler yapıyor.

    tüm bunları da vücutta salgılanan, chemoattractants adlı müşkülpesent bir kimyasalla başarıyor. doğrudan "sen git sen gel" şeklinde bir memure hanım olmasa da spermlerin "yüzme" yönünü "foliküler sıvı" ile yönlendirip, "the sperm"i kendine çekiyor.

    üreme sağlığına dair çoook önemli bi bulgu olduğu kaydedilmiş; hekim dostlarımız muhakkak çok daha doğru analiz edecektir etkilerini. benimki sıradan vatandaş merakı ve heyecanı.

    ingilizce kaynak: https://www.su.se/…r-others-research-shows-1.503532

    not: terminolojiye hakim değilim, bahsettiğim kavramların türkçe karşılıkları yanlışsa/eksikse, doğrusunu bana yazarsanız değiştirelim. öptüm.

    --- edit ---
    @shotgunwoman şöyle bir bilgi verdi: "kemoatraktanlar' hücre göçünü teşvik eden bir grup sitokin.. aslında chemical attraction gibi cevirebilirsiniz.. a hücresinin salgıladığı kimyasal madde(aslında bu da bir protein) b hücresini çekiyorsa bu maddeye kemoatraktan deniyor.. yumurtanın sperm için özel olarak salgıladığı spesifik bir madde değil yani.. genel isimleri bu."
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap