5 entry daha
  • torbadan rastgele bakmadan mı çekiliyor yoksa yukarıdaki suser’in dediği gibi birileri kendi rengini ve eşininkini bilerek mi çekiyor? ikisi tamamen farklı şeyler. bir olasılığın olduğu biliniyorken ona bağımlı ya da bağımsız başka olayın olasılığının hesabı stokastik süreçlere girer.
    rastgele seçim de ise klasik olasılık yöntemleri.

    ilk kişi seçti kendisini veya eşini seçme olasılığı 2/6 yani 1/3’tür. diyelim farklı birini seçmiş olsun. ( seçtiğini hemen açıp baktığını ve artık bir durumun bilinen olduğunu kabul ediyoruz seçim devam ediyor, eğer kendini veya eşini seçerse iptal edip baştan çektiyoruz)

    geriye 5 kişi ve 5 kağıt kalıyor. eğer seçmeyi yapacak 2. kağıt çekme işini 1.kişinin açtığı kişi seçerse (yani kimin kime hediye alacağı bilinecek olursa kolay) kendini seçme olasılığı yok sadece eşini seçme olasılığı var onda da oran 1/5. böylece oran giderek azaltılarak bir sonuca ulaşılabilir. 3.kağıt çekme işini 2.kişinin çektiği insan yapacak. 4 kişi kalıyor kendini seçemez zaten muhtemelen eşi de seçilmiş olabilir zaten 3. veya 4. adımdan sonra eşini seçme olasılığı da sıfırlanacaktır.

    tamamen gizli yapılıyorsa işler değişir. ona şu an kafam basmadı akşam hesaplayabilirsem editlerim. ama yine de olasılık var belki 1000. denemede falan denk getirirsiniz.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap