152 entry daha
  • bir inşaat mühendisi olarak söylemem ve önceden uyarısını yapmam gereken şeyler var.

    deprem analizi denilen şey, mevcut binanın, yürürlükte olan deprem yönetmeliğine göre kontrolü vardır. bunu yapacak olan firmalar da iki türlü hizmet ve sonuç verir.

    1.si, yönetmelikte yazan işlemlere göre karot almak, röleve çıkartmak, basit bir zemin etüdü yapmak ve bunlara istinaden mevcut binanın, yönetmeliğe göre bir modelini çıkartmak. bu işlem sonucunda güçlendirme veya çürük bina sonucu çıkar. çürük bina söz konusu olduğunda, analizi yapan firma, kendisini korumak için genellikle bunu resmi kuruma bildirir. güçlendirme için de istanbul içinde ruhsat veren belediyeleri kontrol etmeniz gerekir. bazı belediyelerin bunu vermediğine dair şeyler duymuştum. güçlendirme isterken evinizden olursunuz.

    2.si, karot aldırıp, sıyırma yapıp, karot sonucuna göre düz bir a4 kağıdına, dayanımlarına beton sınıfı yazıp, "bu değerlere göre beton sınıfı c20'ye denk gelip, etriye aralıkları fazla, demirlerde korozyon görülmüştür" diyerek sorumluluk almadan giden firmalar. idrar tahlili isteyip, sonuç almaktan farksız bu. bina sağlamlığı için net sonuç vermez ama yolun ışığını yakar.

    en en en en düz ve basit mantıkla söylemek gerekirse, 2007 deprem yönetmeliğinden sonra yapılan, özellikle son 10 yılda yapılan binalara karşı içiniz rahat olsun. 99 depremi ile 2007 arasındaki binalarda, fahiş işçilik hataları yoksa bina içinden çıkarsınız. 99 depremi öncesi binalarda ise devlet yapısı değilse, mevcut projesi yoksa veya olan proje yetersizse risk grubundasınız. analiz ile ağır güçlendirmeler veya çürük sonucu elinize ulaşır.

    hepsi bir tarafa, bu işlemlerin hepsinde tek ve en önemli soruya cevap istenir ama cevap asla düşünülmemiştir; "bina çürük çıkarsa ne yapacaksınız?"
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap