12 entry daha
  • "i feel innocent" diyip durur bu filmin karakterleri.. ama özellikle anais nin der.. heil hitler heil hitler ünlemelerini duyar duymaz radyoyu kapar ve şakımaya başlar henry miller.. karakterlerin neden innocence* için yakardıklarını, innocence ı kovalayıp durduklarını ve hatta lolita ile nabokov a yöneltilen saçma sapan eleştirilerin yanıtını bu film verir niteliktedir.. dönemin parisinde inadına eğlence, inadına festival, inadına şenlik der ahali yanıbaşlarındaki faşizm tehlikesini duymak-görmek-bilmek istemeyerek .. ve dönemin parisi o kadar sanatla doludur ki, kaufman ve sanat yönetmeni o kadar güzel yansıtmışlar ki, kadraja her an breton un, bunuel in, man ray in* girebileceğini düşünürsünz.. endülüs köpeği de vardır zaten bu filmde.. filme kin kusanlara domates atanlara sapıkça diyenlere yanıt veren (fuck you jack) anais nin de eşlik eder o sahneye henry miller eşi ian hugo ve osbond* ile beraber ..
    uma thurman sabina* yı hatırlatır ve hatta özdeşleşir bu filmde.. tutku dolu ama ne istediğini bilemeyen-özgür kadın rolünde.. öğrenci festivali de vardır 40 sene sonra olacak olan olaylara atıfta bulunurcasına.. parisin sanatsal ve seksüel acıdan zamanının çok çok ötesinde olduğunu portrelemiş kaufman, mekan ın karakterleri doğurduğunu söylemiş (binaların yüzlere yansıması,festival alanında kaybolmak vs).. anais nin ve henry miller ın karmaşık ne istediğini bilemeyen ve tatminsiz kişilikleri dönemin paris inin (renkli, kozmopolit, karmaşık, neşeli ve dünyadışı sanki) değerli ürünleri sadece ..
    karşımıza sürekli çıkan sihirbazlar da parisin bu anlaşılmaz halinin sadece bi yanılsamadan ibaret olduğunu, herşeyin bi anda değişebileceğini söylüyordu sanki..

    ıvır zıvır bilgiler dahilinde;

    anais nin günlüktekilerin ancak hikayede adı gecen herkes öldükten sonra kullanılmasını vasiyet etmiş o yüzden bu kadar gecikmiş bu filmin yapımı, en son kocası hugo ölmüş seksenlerde..
    senaryo philip kaufman ın eşi, rose kaufman , yapımcısıysa yine kaufmanların oğlu peter kaufman mış.. 15 haftada çekilmiş, 89 un ocağında mı ne başlamışlar ..
    paris sokakları kullanılmış genelede, ama festival sahneleri falan parisin taşrasındaki bi stüdyoda çekilmiş .. anais nin in günlükleri ve henry miller ın otobiyografik romanı (tropic of capricorn) filmin başlıca kaynakları ..
    erotic masterpiece demiş bi eleştimen bunun için dvd kapağında yazıyo.. doğru demiş bence..
    film daha kısa olabilirmiş sanki, bazı zorlama gibi görünen sahneler de var .. zaten en iyi filmi de değil bu film philip kaufman ın.. unbearable lighhtness of being var , right stuff ve quills var .. var yani..
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap