9 entry daha
  • basbakanimiz recep tayyip beyin anlamini bilmedigi kelimeymis.
    kendisi demis k: "uzlaşma denen şey yüzde 100'ün evet demesi midir? var mı böyle bir şey, nerede olmuş? bunu söyleyenler acaba içinde bulundukları kurumlarda bunu sağlayabiliyorlar mı? var mı böyle bir şey? bu teklifle yanımıza gelenler önce çatısı altında bulundukları topluluğu birleştirsinler. konsensüs denilen şey; kısm-ı azaminin üzerinde birleşmektir. olay budur." (radikal'in yalancisiyim linki asagida).

    simdi kimse sakin "ahanda erdogan'in bir lafini gafini yakaladi, hemen de ustune atliyor ak parti dusmani" demesin. akp diye kisaltilmasi gerektigi konusunda israrli olabilirim ama onun disinda partiyle alip veremedigim yok, secildiler, yonetiyorlar, yonetsinler. ama akp temsilcilerinin beni endiselendiren bir yaklasimlari var, ve demokrasi demokrasi derlerken ne kastettikleri konusunda supheye dusmeme, demokrasi anlayislari hakkinda endiselenmeme sebep oluyor. bu kadarini dile getirmek de dusmanlik olarak algilanmamali.

    vaktiyle eyup fatsa icin yazdiklarimi bugun recep tayyip erdogan icin yazabilirim (bkz: #10761269). orada eyup bey'in demokrasiyi aritmetige indirgediginden, uzlasma ve anlayis gibi demokrasinin ozu sayilabilecek iki kavrama prim vermemesinden yakinmistim. megerse "uzlasma" yani konsensus lafini farkli farkli tanimliyormusuz. biz insanlarin bir ortak paydada bulusabilmesinden bahsederken, erdogan ve ekibi "kism-i azam"dan bahsediyorlarmis (neymis baktim, buyuk kisim, yani cogunluk, yani majority, yani >51% demekmis. kastedilen mutlak cogunluk (majority) mi nisbi cogunluk mu (plurality) bilemedim, cok onemi de yok su noktada). demokrasi cogunlugun tercihini buna ciddi itirazlari olanlara empoze etmek degildir, bu konsenus degil cogunlugun tiranligi (tyranny of the majority) olur olsa olsa, demokrasiyi tehdit eden bir durum oldugunu teee ne zaman alexis de tocqueville soylemis zaten. demokratik olan "kardesim bi soyle bakalim itirazin niye?" diye sormak, anlamaya calismak, "sen de haklisin" diyebilmek, gerek al gulum ver gulumle (bargaining/negotiation), gerek kendi tercihlerinden feragat ederek (concession, compromise) karsindakini de memnun etmeye calismak. ha herkesin her istedigi olmaz, olsa zaten politika diye bir sey olmaz, %100 tabii ki imkansiza yakin zorlukta, ama dayatma ile ikna etmek arasinda da daglar var.

    yaptiginiz politikanin demokratik oldugu iddiasindaysaniz konsensusun anlamini adam gibi ogreneceksiniz, turkcesi uzlasma veya oybirligi, bu da yeterince aciklayici degilse arapca'da (islami kanunda-uygulamasi farkli olsa da) icma diye gecer (hani peygamber ummetim bir hatada fikir birligine varmaz demis ya, yoksa ummet=kism-i azam mi oldu simdi?).

    konsensus uzlasidir, cogunlugun dayatmasi degil. birisi basbakana iletiverse sevaba gecer.

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=234593

    edit: surada guzel anlatmis wiki insanlari ->http://en.wikipedia.org/wiki/consensus
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap