739 entry daha
  • usta profesör hauptmann emekli olup diğer prof. schmidt de öldükten sonra kazı başkanı olarak yerine selçuk üni halkla ilişkiler mezunu müslüm ercan diye bir adam getirtilmiştir. gerçekten göbeklitepe'yi inşaa eden neolitik çağda yaşamış atalarımızın kemikleri kaldıysa sızlıyordur. ben bundan 12 bin yıl sonra benim yaşadığım yerin yapıldığı kazıyı selçuk üniden halkla ilişkiler mezunu olmuş bir müze müdürünün yönetmesini arzu etmezdim peşinen şimdiden buraya yazıyorum.

    başka memlekette dünya'nın en önemli kazısının başına halkla ilişkiler mezunu ne idüğü belirsiz birisi atansa acaba millet nasıl ayağa kalkardı?? neyse haydi o adamı fetöden içeri almışlar. hatadan dönülmüş mü? hayır tabi. şu an kazıyı kim devam ettiriyor diye soracak olursanız; o'nun yerine atanan yeni müze müdürü. kırıcı olmak istemem ama urfa arkeoloji müzesinin müdürüyle, doğuş holding sponsorluğunda ilerletiyormuş bir işler işte. veremediniz mi şurayı adam gibi bir profesörün, sözüne güvenilecek akademik zümreden nitelikli bir ekibin eline? böylesi önemli bir kazıyı müze müdürüyle devam ettirme kararı almak ne kadar doğru? yerli yabancı hiç mi kimse talip olmadı akademik dünyadan?

    klaus schmidt öldüğünden beri doğru düzgün akademik bilgi akmamış.

    dilerim kazı alanı hauptman ile klaus schmidt ekolü ve donanımında bir arkeolog ekibine teslim edilir de uluslararası makalelerle bilgi akışı yeniden başlatılır. aksi takdirde atiye izlemiş kedi annesi entellerin boğucu göbeklitepe güzellemelerinden veya liyakatsız kalibresiz, zihniyetini az çok tahmin ettiğimiz kesimin yöneteceği kazılardan hayırlı bir iş çıkacağını düşünmüyorum.

    dünya'nın sıfır noktası, dinlerin başlangıç noktası falan filan diye sürekli reklam yapmayı biliyorsunuz, gerçekten de tarihi baştan yazacak bir yer. daha kazılacak 24 tane alan var bunun gibi. ede ede müze müdürünü mü başkan ettiniz koca kazıya? kim o adam, background'u nedir? akademik kariyeri nedir? kaç dilde yayın okur, nerede makale yayınlar? kime bağlı çalışır, kimin lafından çıkmaz, tam misyonu nedir? adını aratınca google araması bile sonuc vermiyor. göbeklitepe adamın sıfır noktası gibi.

    böylesi önemli bir kazıyı, uluslararası yayınlar yapacak, güvenilir, alanının en iyisi, bilindik bir akademisyene değil de böylesi vasıfsız bir adamın başkanlığına terk etmenin arka planındaki çekince, beklentiler ve dinamikler nelerdir? başıma bir şey gelmeyecekse bunu sorgulamak isterdim.

    elinde sonsuz güzellikleri olup onu layığıyla kullanmayı bir türlü beceremeyen klasik bir türkiye vakası yine cereyan ediyor. tarih gerçekten tekerrürden ibaret. bundan sonrası kıraathane geyiğine girecek. ben kıraathane geyiği yapma meraklısı değilim ama ülkedeki liyakat anlayışı kıraathaneye dönmüş ben ne yapayım?
264 entry daha
hesabın var mı? giriş yap