2 entry daha
  • 17. yy osmanlı'nın yönetim krizlerini bolca yaşadığı bir dönemdir. osmanlı bu yüzyılı, 1683'te viyana bozgunu ve sonunda da karlofça hezimeti ile kapatır.

    viyana- karlofça arası yaşanan kriz çok büyümüş, kellesi giden sadrazamlar, kaybedilen savaşlar, ayaklanan kullar saltanatı oldukça zor duruma sokmuştur.

    kırım hanı selim giray ise bu dönemin en kuvvetli kumandanıdır. özellikle istanbul'da yaşanan asi yeğen osman paşa tehlikesi devlet'in selim giray'a dört kolla sarılmasına sebebiyet vermiştir.

    arkasında 100 bin kişilik orduyu oğlunun komutasında bırakıp 1689'da istanbul'a gelmiş ve dönemin padişahı ıı. süleyman ve saltanatını isyancılardan kurtarmıştır. devlet erkanı istanbul'a gelmesini dahi beklemeden gidip edirne'de kendisini karşılamışlardır. istanbul'a girişiyle sergilenen izzet ve ikram bir padişah'a sunulan türdendir. selim giray'a konaklaması için daha önce kellesi alınmış olan sadrazam kara mustafa paşa'nın sarayı tahsis edillir.

    istanbul'da dahi selim giray'ı tahta geçirme isteğinde olan yeniçeri grupları mevcuttu. selim giray isteseydi osmanlı hanedanlığı'na daha 1689'da son verir, kendi saltanatını başlatabilirdi. ancak bu adam, osmanlı'ya taabi olmayı, destek vermeyi seçmiştir. osmanlı soyunun ve saltanatının devam etmesini sağlamıştır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap