327 entry daha
  • size profesyonel mutfak sirlari vermekten ben yorulmadim, meslektaslarimdan kufurler yiyorum ama yinede paylasacagim cunku yazilan her sey sadece damak zevki uzerine eklentiler; kivam, lezzet, renk ne sekilde saglanir onu anlatayim.

    meslegim ascilik olsa da asla uzmanlik alanim turk mutfagi diyemem ama sonucta yasadigim topraklar ve tuketmeyi en cok sevdigim yemekler kendi yemeklerimiz bu yuzden nasil yapildiklarina dair ister istemez kafa yoruyorsunuz.

    oncelikle kullanacaginiz mercimegi akan soguk suyla artik suyu beyaz olmayana kadar yikamaniz gerekiyor. bu rengi icin cok elzem, ayrica corbaniz kopurmeyecek ve kahverengi cikintilar az olacaktir.

    ıkinci onemli nokta ise icine direkt sebze katmamak. yani sebze suyu, tavuk suyu, et suyu gibi malzemeler kullanabilir ve istediginiz sebze ve aromalari bu yaptiginiz sularda kullanmanizi oneririm.

    kullandiginiz mercimek miktari diyelim ki 1 kap. bunun 13 kati aromali suyunuzu ve ya aromali su + normal su karisimini kullanmaniz gerekiyor.

    corba kisik ateste degil hep fokur fokur kaynar seviyede pismeli ve tuz onceden atilmali ki corba lezzeti ozdeslessin.

    asil onemli noktaya geliyoruz o da 1 e 13 oranindan dolayi kivami sivi olan corbaniza lezzet ve kivam eklemek bu da 'roux' yani tereyaginda kavrulmus un ile oluyor. corbanizi el blendiri ile cekerken bir yandan roux ekliyorsunuz. kivam ve entegre bir tereyag lezzeti kazandirdiniz. sonradan eklediginiz baharatli yaglar corbaya homojen karismaz ve yeterli lezzeti vermez, corba boylece govdeli olur.

    bu temel ilkeler isiginda, ister havuc ekleyin ister sogan ister ne bileyim zerdecal bunlar damak zevkinize kalmis.
423 entry daha
hesabın var mı? giriş yap