112 entry daha
  • mesaj yoluyla ekşi yazarlarının uzun yıllardır yönettikleri bu soruya verdiğim cevabı paylaşmak istedim.

    felsefe özü itibarıyla insana kendisi ve kendi dışındaki evren hakkında "derin düşünebilme' yetisini kazandırır. her insan, kendi özel, mesleki ya da ilgili olduğu alan her neyse onunla birlikte felsefe ile de ilgilenmelidir.
    felsefe aslında mitosla başlar, mitosun eleştrisi olan logosla olgunlaşır. mitostan logosa.
    bu bakımdan felsefeye, insanların ve toplumların yaşam tarzı, düşünüş ve davranış biçimleri, doğa ve adı konulmamış, anlaşılamayan "doğa bilimleri" ile olan ilişkilerinin bir yansıması olan bilim öncesi mitoloji toplumunu anlayarak başlamak, felsefeye neden ihtiyaç oluştuğunu da anlamak bakımından önemlidir.

    mitoloji okumaları için gönül ister ki joseph campbellin 4 ciltlik the masks of god'sunu önereyim. ancak bu eser mitoloji alanında engin bir deniz sayılır ve çok ağır kaçar. bunun yerine;

    donna rosenberg'in dünya mitolojisi kitabını okuyabilirsiniz.
    eser, dünya üzerinde farklı coğrafya ve farklı kültürlerdeki yerleşik hayata geçmiş toplumların, tanrı kavramı için başlangıç söylenceleri, yaradılış, ölüm, iyi ya da kötü - erdemli ya da bayağı bir yaşamı nasıl tanımladıklarını, yönetici sınıf, toplumsal yapı ve iktidar ilişkilerini mitoloji üzerinden nasıl algıladıklarını öğrenmek bakımından okura önemli cevaplar vermektedir.

    felsefeye platon'un devlet'i ya da fragmanları ile, aristo'nun metafizik'i ya da poetikası ile, spinoza'nın ethicası ile, immanuel kant'ın kritik der reinen vernunftu ile, ya da john locke'un essay concerning human understanding'iyle başlamamanızı tavsiye ederim. çünkü muhtemelen hiç bir şey anlamazcaksınız ve kafanız allak bullak olacaktır. bunun yerine şöyle bir yol takip edebilirsiniz;

    1- voltaire - candide ou l'optimisme ( çok eğlenceli harika bir kurgu kitaptır. kısa hikayedeki kahramanlarla maceralı bir serüvenler dizisine yeklen açarken aynı zamanda platon'un uzantısı olan ve 14. yüzyıldan 18. yüzyıla kadarki evrede etkin olan idealist felsefe'ye müstehzibir tavırla yapılan sıkı bir eleştri içermekte ve felsefeye dair okura kolay anlaşılır, çok sağlam alt metinler sunmaktadır.)

    2- bertrand russell - sorgulayan denemeler (russell hazretlerinin, mutlu bir bireysel yaşam, mutlu bir toplumsal yaşam için gerekli olanları kendi yaşam tecrübesi ve engin birikimiyle yorumladığı kısacık bir deneme kitabıdır. bu kitap tıpkı mançu - çing hanedanı döneminde nasıl ki 1905'e kadar 600 yıl boyunca gentry sınıfı oluşturmak için ve gençlerin devlet memuru olabilmeleri içi konfüçyüs'ün öğreti kitabını zorunlu olarak ezbere biliyor olmaları gerekliydiyse (bkz: konfüçyanizm), her ne kadar dünyada canlılar için acının azaltılması ve mutluluğun artırılması liberteryen görüşünü benimsemiş olsam da bu sorgulayan denemeler kitabını herkesin okumasının zorunlu tutulmasının sağlanması, okumayanlara kız verilmemesinin gerektiğini düşünüyorum. hatta kadınlara da güveyi verilmesin.)

    3-luc ferry - gençler için batı felsefesi (enfes bir "felsefe nedir?" kitabıdır. ismine bakıp da iyi de ben artık genç değilim ki diye düşünerek hafif bir kitap olduğu izleniminize kanmayınız.)

    4- platon - timaios (insan nasıl olmalıdır, çeşitkeriyle toplum nasıl olmalıdır, toplum nasıl yönetilmelidir)

    5-nigel warburton - felseye giriş ardından felsefenin kısa tarihi (kısa kısa filozoflar ve felsefeleri hakkında kronolojil hap bilgiler vermektedir)

    6 -will durant - felsefenin öyküsü (durant'ın kendi enfes yorumlarınında içeren çok iyi bir felsefe tarihi kitabıdır)

    7- jostein gaarder - sofie'nin dünyası

    8- bryan magee - felsefenin öyküsü (durant'a alternatif başarılı bir felsefe tarihi kitabı.

    9- bertrand russell - batı felsefesi tarihi (3 cilt)

    10- ahmet arslan - ilk çağ felsefe tarihi (5 cilt. antik yunan felsefesini erken dönem hristiyanlık felsefesine kadar ayrıntılı bir şekilde incelemektedir.)

    bunların ardından yakın çağ filozoflarını kendi kalemlerinden okuyabilirsiniz.
    bu da bonus;
    (bkz: felsefenin çok kolpa bir bilim dalı olması/@fanusotu)
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap