32093 entry daha
  • bugün fransa-türkiye arasında gerilimi arttıran, hatta ocak 2021'de gine körfezinde türk gemisine neden saldırıldığını ve kimin saldırdığını da açıklayabilecek bir olaylar silsilesinden bahsetmek istiyorum. bunu yaparken daha önce yazdığım bir entry üzerine (bkz: #111766474) yeni güncellemelerimi ekleyeceğim

    1) fransa'nın elektrik ihtiyacının 75%'i nükleer enerjiden karşılanmaktadır (dünyada en yüksek oran)

    2) fransa her yıl ihtiyacı olan yaklaşık 10.000 ton uranyumu kanada, nijer, kazakistan, mali ve avustralya gibi ülkelerden satınalmaktadır. bu ülkelerden nijer ve mali, eski fransız sömürgesi oldukları için, fransa için kritik önemde.

    3) fransa için uranyum o kadar önemli ki, fransızlar mali'de oluşan anti-fransa ve anti-uranyum madenciliği hareketlerinin önüne geçebilmek için mali'ye askeri operasyon yapmış, 30.000 kişiyi başka bölgelere göç etmeye zorlamıştı.

    https://ceasefiremagazine.co.uk/…vention-terrorism/
    https://www.bbc.com/…ler/2013/01/130114_france_mali

    4) hatırlayacaksınızdır, 2020 yılının ağustos ayında mali'de bir askeri darbe gerçekleşti ve sonucunda fransa yanlisi devlet baskanı ibrahim boubacar keita, koltuğundan indirildi.

    5) ne demiştik? fransa elektrik ihtiyacının 75-80%'ini nükleer enerjiden sağlıyor ve uranyum tedariği için afrikadaki eski kolonileri mali ve nijer kritik önemde.

    6) mali'deki yönetim değişiminden sonra gözler nijer'e çevrildi. türkiye nijer ile büyük bir savunma - güvenlik anlaşması imzaladı. dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, süpriz bir seyahatla nijer'e gitti

    https://www.sde.org.tr/…smasi-imzaladi-haberi-18093

    7) nijer ile imzalanan savunma anlaşması maddelerine göre nijer'li subaylar, türk askeri kurumlarında eğitim görecekler.

    https://www.resmigazete.gov.tr/…1/01/20210130-3.pdf

    bu çok önemli bir hamledir zira askeri darbelerin çok sık gerçekleştiği afrika ülkelerinde, subayları yetiştiren ülkenin siyasi etkisi de doğal olarak artmaktadır.

    8) türkiye'nin önce fransa'nın petrol çıkardığı libya'da, daha sonra uranyum tedarik ettiği mali ve nijer gibi ülkelerde yumuşak güç (bkz: soft power) göstermesi fransa'yı rahatsız etmiş olabilir. zaten entrymizin başında ocak 2021 de saldırıya uğrayan türk gemisinin gine körfezinde, yani tam olarak türkiye'nin etki etmek istediği alanda, saldırıya uğramış olması da bence bunun en büyük kanıtı.

    https://hizliresim.com/pos07n

    nijer ile imzalanan savunma-güvenlik anlaşması temmuz 2020'de imzalanmasına rağmen, muhtemelen fransızların engelleme çabaları sonucu, ancak ocak 2021'de onaylanmıştı. türk gemisine yapılan saldırının da ocak 2021'de yapıldığının altını çizerek bu entrymizi burda noktalıyorum.
9722 entry daha
hesabın var mı? giriş yap