34 entry daha
  • öncelikle; bir başlık, bir marka, bir adlandırma olarak muhteşem bir seçim.

    le concile de pierre
    the stone council
    taş meclisi

    kitabı okumamış veya film izlememiş herhangi biri bile taş meclisi dendiğinde, ortada mistik bir şeylerin var olduğunu tahmin edebilir.

    kitabı okumayanlardan biri olarak; filmi böylesine mistik bir duygu ve öylesine felsefi bir merakla izlediğimi belirtmek isterim.

    film hakkındaki düşüncelerimi aktarmadan önce, olayın kitapla alakası olmadığını düşünenler için şunu açıklığa kavuşturmayı bir görev bilirim:

    filmin yönetmeni de*, senaristi de* eser bazında kitabı esas alsalar da, işleyiş açısından farklı bir açıyı ön plana çıkardıklarını itiraf etmektedilerler. ön plana çıkardıkları bu farklı açı da; bir annenin, oğlu için kendini nasıl feda edebileceği gerçeğidir. dolayısıyla duygu yoğunluğunun boyutu kitaba göre ters orantılı şekilde gelişmiş görünüyor. fakat konu itibariyle, 'okumamış' olmama rağmen, kitabın filmden daha sarsıcı bir akış içerdiği fikrine kapıldım.

    1.5 saat boyunca canımı sıkan en rahatsız edici faktör; diyalogların bir buğu içerisinde gelişmesiydi. guillaume nicloux bunu kasten yaptığını ve tarzının bu olduğunu belirtse de, replikler arasındaki lag silsilesi, bir an için gerçek kesit izliyormuşum hissi uyandırdı içimde. yine de ekibi tebrik etmek lazım. dudaklarına baktığımız monica bellucci olunca, istediği kadar lag yapsın, yine de razı oluyor insan.

    --- spoiler ---
    son ana kadar sergei moskov'un da bekçiye karşı olduğunu sanmam dışında, ne final ne de diğer unsurlar şaşırtıcıydı. her şey olması gerektiği gibi gelişti.
    --- spoiler ---

    konudaki en etkileyici kısmın taş meclisi töreni olduğunu ve filmde bunun üzerinde hiç durulmadığını düşünürsek, vasat bir çalışma ortaya çıktığını kabul edebiliriz.

    tabii madalyon ters çevrilip, mistik bakış açısı bir kenara bırakılır ve film yalnızca duygusal bazda irdelenirse, gerilimden çok, ağlamaklı bir 90 dakika geçirilmesi muhtemeldir.

    yine de, uzakdoğu ve uzakdoğu felsefesiyle ilgillenenlerin hem kitaba hem de filme bir göz atması gerektiğine inanıyorum..
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap