4 entry daha
  • "bir ulusa kimlik verebilecek tek bir grup vardır: düşmanlar. bu nedenle, kök-faşizm ideolojisinde, olasılıkla uluslararası nitelikli bir komplo saplantısı vardır. faşizmin yandaşları, kendilerini kuşatılmış hissetmelidir. komployu açığa çıkarmanın en kolay yolu da, yabancı düşmanlığına başvurmaktır. ama komplonun köklerinden biri de içeride olmalıdır."

    umberto econun neyi yapmanın iyi olacağı, neyi yapmamak gerektiği ve neyin hiçbir biçimde yapılamayacağı hakkında kaleme aldığı beş denemeden oluşan eser.

    ebedi faşizm başlığı altında kaleme alınan denemede eco kök-faşizm olarak adlandırdığı olgunun tipik özelliklerini sıralamıştır. eco'ya göre bu özellikler bir sistem oluşturmadığı gibi birbirleriyle de çelişebilirler. ancak herhangi birinin varlığı, bir faşizm gölgesinin oluşması için yeterlidir.

    alıntılanan kısım ise hepimize çok tanıdık gelen bir durumu anlatıyor aslında. dıştan kuşatılmış ve içeride casusu olan düşmanlarımıza karşı halkımızın hala nasıl bir arada durduğunun kanıtıdır bu cümleler. eco bu cümlelerden önce şöyle der: " kök faşizm, toplumsal bir kimlikten yoksun insanlara biricik ayrıcalıklarının herkesin paylaştığı ayrıcalık olduğunu - aynı ülkede doğmuş olmak - söyler." bu cümleyi uyarlamak istediğimizde ise şu cümleyi rahatlıkla kurabiliriz: kök-faşizm toplumumuzdaki insanlara biricik ayrıcalıklarının müslüman olmak olduğunu söyler. yoksa hangi insan onların doları varsa bizim de allah'ımız var söylemine bu kadar alkış tutabilir ki.
hesabın var mı? giriş yap