aynı isimde "nasipse adayız" başlığı da var
139 entry daha
  • çok temiz, iyi bir film. ercan kesal gerek nbc filmlerindeki oyunculuk ve senaristlik katkısı ile gerekse peri gazozu kitabı ile(keyifli ve kendi halinde bir şeydi) çok sevdiğim bir isim. bu filme dair de olumlu bir beklentim vardı ama iyi-eh bir şey olur diye tahmin ediyordum, bu kadarını beklemiyordum. gösterişsiz, tertemiz ve çok iyi bir film. gerek siyasette yer bulabilmek için kişilerin yapabilecekleri ve siyasetteki figürlerin o robotlaşmış ve tatsız yalakalıkları ve türevi hedeleri noktasında gerekse aday adayı karakterin ruh hali noktasında çok iyi bir film çıkmış ortaya. kemal karakterinin modern ve çağdaş olana uyum sağlamak isterken kendi muhafazakar köklerinden kopamayan bir karakter ve aynı zamanda içinde olumlu ihtimaller barındırsa dahi üzerine giydiği modern ve güçlü adam kıyafetinin ötesinde müthiş korkak ve bencil bir adam. aday olmak ve hatta seçimi kazanmak istiyor, bu noktada onu bu isteğe iten şey nedir somut olarak bilmiyoruz ama belki bir mana bulmak belki başka başka bir şeyler. bu aday olmak sürecinde ise siyasetin ve hiyerarşinin kirli yanıyla karşılaşıyor. tereddütler ve kendine şaşırmaklarla zorunda kaldığı şeylere boyun eğiyor ve çirkin, dalkavuk bir adama evriliyor(belki de zaten olduğu kişi daha da çok ortaya çıkıyor). bütün bu öfkelerin birikimini ise en sonunda şoförüne döküyor* çünkü gücünün yetebileceği ve tepkisinden çekinmediği, adeta köpeği gibi gördüğü kişi o. insan ilişkileri, alt olanın üste tavrı, üst olanın alta tavrı, insanın korkaklığı, riyakarlığı ve birçok konuya dair, topluma dair, siyasete dair harika bir film çıkmış ortaya. bir de filmde hemen hiçbir şeyin kör göze parmak tadında olmaması da çok hoşuma gitti, tamam her şey çok açık ve netti ama bu gerçeğin ta kendisi böyle diye böyleydi, burada bir kör göze parmaklık ya da didaktik hal yoktu.

    film bir bütün olarak müthiş başarılıydı ve ayrıca filmin tek tek birçok sahnesi de müthiş etkili ve vurucuydu.

    --- spoiler ---

    kemal'in düğmesini düzeltmek için aşağı inerken kızın oral sekse hazırlık aşamasında olduğuna dair ortaya yayılan o enerji ve o sahnenin gerilimi ve kızın bu hareket ve genç enerjisinin kemal üzerinde yarattığı tesir ve bu tesir sonucunda şoföre verdiği ve sadece bencillikten oluşan ama ahlaklı adam kılıfına sokulmuş tepki çok sıkı sahnelerdi. kız gençliği, tazeliği ile hem cinsel hem de romantik bir heyecan yarattı kemal karakterinde ve bunların tesiriyle kıza masum, iyi, güzel bir rol biçti hem bu yüzden hem de kıza duyduğu açlık sebebiyle verdi o sert ve güya ahlaklı iyi tepkiyi.
    asansör sahnesi, karakterlerin 1 numaranın peşinden apar topar koşmaları, tekrar oturmaya çalıştığı koltuk başının dolması bence oldukça başarılı ve komik sahnelerdi, çok eğlendim izlerken.
    1 numaranın peşinden tuvalete gitmesi orada ne yapacağına bir türlü karar veremesi o korkunç, rezil hal. ve 1 numaranın tuvaletteyken çıkardığı ve duyduğumuz tatsız sesler.
    şoförün kemal'i dövdüğü sahne harika bir sahneydi yine, içten içe ılık götlü olup gerçek ve güçlü bir benlik yaratamayan karakterin - belki de manasız hayatına güç ile mana katmaya çalışırkenki- bu süreçte yaşadığı tüm sıkıntıları ve rezillikler sonucunda içinde büyüyen öfkeyi korkusuzca döktüğü şoföründen yediği dayakla sinmiş bir şekilde kalması ve o çıplak düşkünlük hali müthiş etkiliydi.
    eski eşin, başkan yardımcısından şikayetçi olduğu sahnede bu bilginin kendisin sadece sıkıntı vereceği farkındalığıyla haince bu bilgiyi kenara iten ama aynı zamanda son derece kıskanç ve ataerkil bir şekilde hayatı yaşayan kemal'in iki yüzlülüğü.
    bunlar dışında genel anlamda kişiler arası diyaloglar ve ilişkilerdeki o riyakar, sahtekar hal.

    bunlar çok etkileyici ve güçlü sahnelerdi.
    --- spoiler ---
223 entry daha
hesabın var mı? giriş yap