34408 entry daha
  • muhtemelen tarihle ilgilenenlerin daha önce duyduğu bir şey ama benim gibi yeni yeni tarihe merak salmış biri için çok ilginç gelecek bir teori. kayıp kıta mu teorisi.

    insanlığın bundan 15 bin yıl öncesinde pasifik üzerinde, bir doğal felaket sonucu yok olan mu adında bir kıtadan dünyaya yayıldığını iddia ediyor bu teori. dahası, iddiaya göre bu kıta yok olmadan evvel üzerinde 64 milyonluk devasa bir nüfusa sahip, 75 bin yıllık bir geçmişe sahip oldukça gelişmiş bir uygarlık varmış. bizim bildiğimiz en eski uygarlıklar olan sümerler, antik mısır, mayalar bu uygarlığın kurduğu kolonilermiş.

    tabi bu teoriye bilim dünyası şiddetle karşı çıkıyor. diyorlar ki jeolojik olarak böyle bir kıtanın var olduğu şüpheli, var olsa bile bugün okyanus tabanında bu kıtadan izler olmaması şüpheli. ayrıca diyorlar ki bu antik uygarlıkların birbirlerinden bağımsız bir şekilde tarıma geçişle birlikte geliştiğine dair arkeolojik bulgular var.

    yine çok önemli bir başka nokta da bu iddiaların kaynağı olduğu iddia edilen naacal tabletlerine dair hiçbir arkeolojik iz yok. bu iddiaların yaygınlaşmasını sağlayan james churchward 'ın, william niven tarafından meksika'da bulunduğunu iddia ettiği ve naacal tabletlerini doğruladığını söylediği niven tabletleri de iddiaya göre batan bir gemiyle okyanusun dibine gömülmüş. yani inanılmaz derecede inanılmaz gözüken bu iddiaların gerçek olabileceğini düşünmek için hiçbir neden yok.

    ancak yine de bu tarz mistik şeyler beni her zaman cezbetmiştir. 90lı yıllarda keşfinden sonra insanlığın yerleşik hayata geçişinin tarımın öğrenilmesiyle başladığı kabulünün doğru olmadığını bize gösteren göbeklitepe'den anladığım bir şey varsa, o da hala çok fazla bir şey bilmediğimiz, bildiklerimizin de, en azından insanlık tarihi özelinde, kesin olmadığı.

    bilinen en eski uygarlıklardan olan sümerler bundan 4-5 bin yıl önce yaşadığını sanıyorduk. ancak buzul çağının hemen ardından, 12 bin yıl önce, avcılık veya toplayıcılık yaparak hayatta kalan ilkel gruplar olarak düşündüğümüz insanların devasa bir tapınak yaptığını keşfettik. düşündüğümüz kadar ilkel olmadıklarını anladık. bir keşifle uygarlık tarihi 7 bin yıl geri gitti.

    buradan hareketle, tıpkı bu sulara gömülen mu kıtası efsanesi gibi doğruluğuna şüphe ile yaklaşılan efsanelerden birinin doğru olma ihtimali olduğunu düşünüyorum. elbet günün birinde yani. belki bu değil ama bir başkası. olamaz mı? sanki olabilir. bilim yeni keşiflerle birlikte farklı yönlere ilerleyebiliyor. veya böyle düşünerek ben baya saflık ediyorum, bilmiyorum.

    şu entry'de varlığına dair hiçbir iz olmayan naacal tabletleri ve anlattığı iddia edilen hikayeler hakkında küçük bir özet okuyabilirsiniz: (bkz: naacal kardeşliği/@ineffective)
7416 entry daha
hesabın var mı? giriş yap