56 entry daha
  • herkes oyuncak sanıyor, doğru öyle bir boyutu da elbet olacaktır ama insanlık tarihinin başına gelmiş en büyük değişimi yaşatacağını düşünüyorum. sanal gerçeklik kafalıklarımız(?), son 50 yılını giderek daha fazla ekranlara bakarak geçiren insanlık için yeni ve devrimsel bir deneyim sunacak.

    fiziksel işler hariç, iş yerine gidip çalışma diye bir şeye olan ihtiyacı ortadan kaldıracak. öğretmenler, öğrenciler okula gidecekler ama metaverse'de. öğrenciler, okula gitmekten çok daha verimli bir öğretme gerçekleştiren simülasyon ve içeriklere maruz kalacak. tenefüslerde arkadaşlarıyla en sevdikleri oyunu multiplayer oynayacaklar (sonra da herhalde zorunlu fiziksel dünya etkinlikleri saati gelir, otopilot çocuğu alır futbol sahasına falan götürüp getirir) banka şubesi diye bir şeye olan ihtiyaç tamamen ortadan kalkacak, tıbbi muaynelerin bile önemli bir bölümü metaverse üzerinden gerçekleştirilebilecek. mahkumlar mahkemelere hücrelerinden katılacak, ulaşım masrafları, enerji masrafları inanılmaz seviyede düşecek, insanların bir çoğu şu an internet üzerinde çalıştığı gibi, o zaman da metaverse üzerinde çalışacak. sabaha kadar anlatsam ne kadar çok şeyi değiştirme potansiyeli olduğunu bitmez.

    ama bu fırsat mı yoksa lanet mi? bu nüfus artışını besleyemeyecek ve bu kadar kişiyi istihdam edemeyecek duruma doğru hızla ilerleyen dünyamız için fırsat olabilir. işin ekonomiye olan etkisinin nasıl yönetileceği çok önemli. eşitsizliği daha da artırabileceği gibi, çok daha eşitlikçi bir dünya yaratmak için de kullanılabilir. bu teknoloji sayesinde yapılacak tasarruf, kaçınılmaz bir devasa ve kitlesel işsizlik sorununa doğru giden dünyada, universal basic income gibi çözümler ve sosyal politikalar için harcanabilir. harcanmayabilir de. belki de, geleceğin ekonomik sağ-ekonomik sol kavgaları bu konular üzerine yapılacak.

    bu anlattıklarım da bilimkurgu değil he. facebook, microsoft, geforce, epic games gibi bu işe yatırım yapan öncü şirketlere bakınca mevzunun kapsamı daha net ortaya çıkıyor. sosyallik, iş, grafik, eğlence.
1103 entry daha
hesabın var mı? giriş yap