12 entry daha
  • o kadar başarılı oyuncuyu biraraya toplayıp amerikan propagandasını göze soka soka nasıl değişik kurgulu ilginç olmaya çalışan bir film yaparızın örneği.

    --- sağlam spoiler ---
    film, ilk yarım saat insanda "vay be sonunda değişik kurgulu, büyük oyuncularla kurulu objektif bir suikast filmi izleyeceğiz" düşüncesi yaratıyor. fakat film ilerledikçe sürekli "amerika aslında sanıldığı gibi kötü değil", "aslında amerika'nın ölüme seve seve gidecek liderleri var", biz öyle savunmasız ülkelere saldırmayız ama arada oluyor işte", "biz hiç kirli iş çevirmeyiz, hep bizi yoketmek için kirli iş çevirirler" tarzında diyalog ve sahneler seyirciye empoze ediliyor. özellikle amerika başkanının gözünden olay anlatılırken karşımıza dublör kullanmayı öldürülmekten bile korkunç bulabilen, terörist diye nitelendirdikleri milletlere "ya onlarda insan birader, öyle bi düğmeye basıp patlatamam, öldüremem insanlar"ı imajı çiziyor film. sonra aklımıza bush ve niceleri geliyor, bir öff çekiyoruz. filmde amerika'ya ihanet eden ajan matthew fox'un amerikalı değilde yine terörist diye nitelendiren milletlerden olması ayrı bir ironi. burada da rahatsız edici bir "amerikalılar iyidir hocam ya bizde ihanet neyim olmaz. olursa teröristlerdir onlar araya sızarlar böyle." gibi bir yaklaşım var. çirkin, basitçe ve direk klişe. seyirciyi şok etmek için yapılmış gizli ilişkiler, düzenekler vs. hepsi filmin sonunda yine amerika (iyiler) ve diğer uluslar (kötüler) olarak ayrılıyor. buda nispeten başarılı olan gizem ve gizli ilişkileri direk çökertiyor.

    aksiyon, efekt vs. hepsi dört dörtlük. zaten artık bunlarda başarısız olan pek hollywood filmi yok. araba takip sahneleri oldukça başarılı ama dikkatimi çeken şöyle bir olay var. filmdeki hiç bir araba hertürlü duvar, kamyon, otobüs ve binimum yol vasıtasına girmesine rağmen birinin bile hava yastığı açılmıyor. arabalar hala yola devam edebiliyor ama hava yastıklarıda açılmıyor. artık güvenlikte nasıl bir son noktaysa...

    filmdeki teröristlerin psikolojileri de ayrı bir saçmalık. amaçları uğrunda her türlü katliamı yapabilen bu arkadaşlar, ne hikmetse filmin sonunda küçük bir kızı ezmemek için işin içine ediyorlar. sen git onu bunu vur, bomba patlat sonrada dayanamayıp küçük bir kızı ezeme! film bitsin diye yapılmış rezalet bir kurgu.

    bir tarafta çevre, silahlanma gibi çok önemli global anlaşmaları imzalamayıp gücüne güç katan gerçek amerika, diğer tarafta bilmem kaç tane ulusla ispanya'da buluşup ortalığa sevgi çiçekleri saçan film amerika...

    (bkz: yersen)

    --- sağlam spoiler ---
81 entry daha
hesabın var mı? giriş yap