57 entry daha
  • okültizm latince gizli, sir anlamindadir; avrupa‘ da bilimsel dusunce hakim oldugundan itibaren süregelir.

    (bkz: okült/#130022533)

    bilimsel olarak aciklanamayan mistisizm, teozofi, paranormal, büyü, spiritüalizm, hayalet, falcilik, satanizm gibi cesitli dogaustu uygulama ve yontemleri semsiyesi altinda toplayan bir ifadedir.

    ruhlarin varligina olan inanc ile insan ruhunun doga kanunlari uzerindeki ustunlugune olan inanc, okültizmin temelleridir. hareket halindeki dogayi, insan ruhuna bagli varsayar.

    bircok uygulama ve gorusun ortak terimi oldugundan kesin kökeni tanimlanamasa da ortacag ve rönesans bilginlerinin eserlerinde okültizmin köklerinin astroloji, astronomi, kimya ve tibbin henuz kesfedilmedigi doneme dayandigina dikkat cekilir. 1530’ larda agrippa von nettesheim’ in de occulta philosophia eserinde okültizm gecer. zaman icinde okültizm; astroloji, harita - el okuma olan bir yöne ve telekinezi, telepati gibi daha bilimsel olan baska bir yöne ayrilir.

    okultistlerin icinde tanri kavramini inkar edenler, insanin kendisinin tanri olabilecegine inananlar, gorunen gorunmeyen her seyde tanrinin olabilecegine inananlar vardir.

    masayi, bardagi hareket ettirmek, sarkac sallamak en yaygin kullanilan okult yontemlerdendir; bu tekniklerle oteki dunyanin ruhlariyla ya da olen kisilerle temas kurulacagina inanilir.
    ask gibi duygu uyandirma, birinin dikkatini cekme ya da birine zarar verme gibi eylemleri gerceklestirmek icin kisi mum, rün ve büyü gibi sembolik rituellerle guclerini kullanirsa sihir yapar.

    sihir rituellerinin sonuclarinin kanitlanmasi kolay degildir, beklentiye karsilik gelir. okültistin davranislari baskindir, etkiye olan inancla hic beklenmedik sonuclar ortaya cikabilir: (bkz: kendini gerceklestiren kehanet)
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap