6080 entry daha
  • yine debe, yine hatalı bilgiler: (#130122269)

    malesef kaş isminin ilçenin kaşa benzemesiyle bir ilgisi yok. bu tamamen sonradan uydurulmuş bir söylenti. burası 1930'lara kadar yaklaşık 2500 yıl boyunca antiphellos/andifli olarak bilindi. 1930'lu yıllarda* yer adlarının türkçeleştirilmesi uygulaması sebebiyle buranın ismi kaş olarak değiştirildi (bkz: tbmm tutanakları). kaş ismi, buranın coğrafi özelliği sebebiyle yörüklerin kullandığı isimlerden biri. kelime anlamı olarak kaş, sarp yamaç, dağ kenarı gibi anlamlara gelir. gerçekten de ilçe sarp bir dağ yamacı ile deniz arasındaki dar bir kıyı şeridi arasında sıkışık haldedir.

    ilçe halkının burayı tanımlamak için söylediği "arkası daş, önü yaş, burası gaş" sözü bile ilçenin coğrafi niteliğinin ne kadar dikkat çekici olduğunu gösterir.

    "gözün üstündeki kaşa benziyor" hikayesi ise 80'lerden itibaren turizmin gelişmesiyle ortaya çıkan bir fakelore ürünü. bu yıllarda, bu hikayede meis adasının isminin yunanca "göz" anlamına geldiği, kaş'ın da bu adayı kuzeyden yay gibi, kaşa benzer şekilde tamamlamasından geldiği sıkça anlatılmaya başlanıyor. oysa ki ne meis yunanca bir sözcük (kaldı ki göz anlamına gelsin) ne de kaş'ın ismi bununla alakalı. bir kere adanın ismi meis bile değil, kastellorizo. meis, adanın diğer ismi olan megisti'nin türkçedeki bozulmuş biçimi. megisti de "en büyük" demek, çevredeki kayalık adacıkların en büyüğü olduğu için.

    edit: debe vesilesi ile mesajlar gelmeye başladı. birkaç mesajda "megisti" sözcüğünün kökeninin "majeste" sözcüğü olduğu söylendi. bunlardan birine verdiğim cevabı buraya aktarayım ki devamı gelmesin.

    megisti, proto-hint avrupa dilinde büyük anlamına gelen "meg" kelimesinden gelir. bu kelime sanskritçeye "mazah", hititçeye "mekkiş", yunancaya "megas", latinceye "magnus" ve fransızcaya da "major" olarak geçmiştir.

    yunanca'da megisti "en büyük" anlamına gelir. bahsi geçen "majeste" ise bu kelime ile akraba olmasına rağmen onun kökeni değildir. fransızcadaki majeste, latince'de yine "magnus" ile akraba olan "maiestatem" sözcüğünün ortaçağ'da (yaklaşık 12. yy) fransızcaya devşirilmesi ile ortaya çıkmıştır. dolayısı ile köken yönünden aralarında akrabalık bulunmasına rağmen öncüllük-ardıllık ilişkisi bulunmamaktadır.
2929 entry daha
hesabın var mı? giriş yap