• iktidar olgusu oldukça geniş anlamlara gelmektedir. iktidar dediğimiz zaman öncelikle neyi kastediyoruz?. öncelikle iktidarın tanımını yapalım: iktidar" başkalarının davranışlarını etkileyebilme, kontrol edebilme olanağıdır" eğer iktidarı geniş anlamıyla kullanırsak bir çok yerde karşımıza çıktığını görürüz. örneğin bir hırsız çetesinde bu çeteye hükmeden bir liderin otoritesi iktidar sayılabilir ya da bir babanın aile içerisinde ki konumu...
    bazı siyasal bilimciler iktidar olgusunu yukarıdaki gibi geniş anlamında değerlendirir ve öyle kabul eder. onlara göre iktidarın olduğu her yerde mutlaka "politika" karşımıza çıkar. ve bu sosyal iktidar olarak kabul edilebilir. ikinci bir grup ise yani modern siyasal bilimciler buna karşı çıkar. onlar, iktidar olgusunu sadece siyasal boyutta incelenmesini savunur. david easton'ın da belirttiği gibi bir aile, dernek ya da bir çete içinde sırf bir kişi ya da grup başkalarının davranışlarını kontrol ediyor diye politika bilimi iktidar olgusu ile ilgilenmez. ve bu da siyasal iktidar olarak kabul edilir.

    siyasal iktidar ve sosyal iktidar farkı
    şimdi "siyasal iktidar" ile sosyal iktidar kavramlarını karşılaştıralım.
    1)sosyal iktidar kavramının günlük yaşamda her türlü şekilde karşımıza çıktığını görürüz, oysa ki siyasal iktidar sadece devlet yönetiminde ortaya çıkar.
    2) siyasal iktidar da üstün otorite devlet'tir. sosyal iktidar da ise toplumun her kesiminde ortaya çıkar.
    3) siyasal iktidar daha geneldir daha kapsayıcıdır. sosyal iktidarın ise alanı daha dardır. sadece bulunduğu çevreyi etkiler.
    4) siyasal iktidarın diğer iktidarlara karşı konumu eşitlik değil hiyerarşidir. çünkü diğer iktidarlardan daha üstündür.
    5) siyasal iktidarın en önemli kozu " kuvvet" ve "zor kullanma" gücüne sahip olmasıdır.

    munci kapani
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap