4 entry daha
  • birey'in icinde yasadigi topluma karsi olan sorumlulugudur. ve vardir boyle bir sorumluluk, olmasi lazimdir, yerlesim seklimiz degistikce ve bizler sehirlere dolusup yanyana ve birbirimize cok uzak bir sekilde yasamaya devam ettigimiz surece osmanlinin hukumet yonetimine duyulan tepkinin toplumun kulturune yansimasi olan devlete olan guvensizlik hissi bizi sosyal icerikli hic bir isi ucundan olsun tutmamamiz icin tesvik etti.. vergi ve asker alip yeterince servis vermeyen devletin gorevlerini bir de zaten fakir halkin ustlenmesi dusunulemezdi. buna ragmen, imece usulu vardi. yasliya ve cocuklara yani toplumun zayif iki gurubuna ihtimam vardi.
    sehire gocen halk, giderek onu da kaybetti. devletin okuyup yetistirdigi kisiler, devletten calmanin pesinde oldular ve yonetenler de gene onlar oldular. giderek sosyal sorumluluk aptallarin kafalarini taktigi bir olay haline geldi bir coklarin kafasinda. artan bireycilik, nemelazamcilik, gemisini kurtaran kaptan, her koyun kendi bacagindan asilir, ve bunun benzeri cevherler insanlari bir gaye atrafinda toplanmamaya, hep tek oynamaya itti. gaye etrafinda toplanmayan insan hukumetler icin ideal insandir, en azindan baskalari ile birlesip onlardan hesap sormaz. hukumetler hayvanlari korumak icin bile dernek acilmasini istemezler onun icin ciddi ciddi dernek kanunlari vardir, dernek demek fikir birligi demektir, fikir birligi guc birligini getirir guclenen gurup hukumetlerin basina is acar.

    onun icin surekli boyle sosyal kurumlari kosteklemek isterler, insanlari bu tur sosyal faliyetlerde bulunmamasi icin olmadik hikayeler uydurulur. hayatinda sosyal hic bir faliyeti olmamis olmasi da mumkun olmayan insanlari da arkalarina alarak faaliyetleri olanlari kotuleme karalama yoluna giderler.

    hayvanlari kurtarma dernegi bile olsa farketmez, "hayvalari kurtaracaklarmis, sanki insdanlar kurtuldu da hayvanlar kaldi, isleri gucleri yok, bakin nelerle ugrasiyorlar" derler. ama kendileri kimseyi kurtarmak icin kucuk parmaklarini bile oynatmayi dusunmezler.

    kizlari okula yollayalim kampanyasi mi var? “aman bir is yaptiklarini saniyorlar bunlar allah bilir paralari da yiyorlardir” derler. ama iki kitap olsun kendileri bir ucra koseye gondermezler.

    oysaki yasadigimiz toplumun bize giderek daha da cok ihtiyaci var ve olacak. kendi apartmanimizdan baslayarak, mahallemize ve semtimiz icin olsun yapabilecegimiz bir seyler var, olmali ve biz birseyler yapmaliyiz, ve yapanlari da hos karsilamaliyiz.

    kendi basinin caresine bakabilmis her bireyin, kendinden daha fakir ve zayif diger bireye yapabilecegi bir yardim olmali, bunu, sadece sevap olsun diye yapmamali, bunu bir gorev olarak insan oldugu icin yapmali. cunku basinin caresine bakabilen her birey , diger bakamiyanlardan sorumludur.

    ve bu sorumluluk hissidir insani insan yapan. sosyal sorumluluktur adi...
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap