441 entry daha
  • turkiye ile kültürel açıdan çok benzeşiyor ama bir fark var. meksika'da ataturk milliyetçiliği gibi vatansever bir milliyetçilik yok. onun yerine, ispanyol genlerinin, yerli genlerine göre ustun kabul edildiği bir irkcilik var. derisi daha beyaz olanın, kara olanı ezdiği, meşhur ispanyol yolsuzluğunun hakim olduğu kültürel bir yapı var.

    yurtdisindaki türklerin yurtdisinda yasama sureleri ne olursa olsun turkiye ile gönül bağları hiç kopmuyor. politikayı, sanatı, gündemi yakinen takip ediyorlar. yaz tatillerinde turkiye'ye gidiyorlar. çocuklarına türkçe öğretme gayreti icinde oluyorlar, emekli olunca turkiye'de yasama hayalleri kuruyorlar. özetle turkiye her daim burunlarında tütüyor.

    ama amerika'ya göcen meksikalılar böyle degil. meksikalı olmak onlar icin hiçbir şey ifade etmiyor. kacak olmasalar bile bir daha meksika'yı görmek dahi istemiyorlar. sorsan %90'i meksika baskaninin ismini, milli marsini bile söyleyemez. trump'a oy veren meksikalı sayısı azımsanmayacak kadar çok. meksika'da kalan eğitimli, ülkesi icin güzel seyler yapmaya calisan, idealist çok kucuk bir kesim disinda meksika kimsenin umrunda degil. ortalama bir meksikalinin hayattan tek beklentisi amerikan doları kazanmak.

    bugun ulus devlet kavramı her ne kadar tartismali olsa da, turkiye bugun meksika gibi sokak ortasında kafa kesilen bir ülke degilse bunun pek çok nedeni olabilir ama nedenlerinden biri de atatürk milliyetçiliğidir.
111 entry daha
hesabın var mı? giriş yap