36677 entry daha
  • bir kelime ya da bir mesajı saklamanın en kolay yolu, basitçe harflerin düzenini değiştirmektir. buna (bkz: anagram) denir ve bugün şifreli bulmaca meraklılarının çözmekten en çok keyif aldıkları bulmaca biçimi, tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan bir kelime oyunu ve gizlilik sistemidir. anagramların kendileri açık metinlerdeki harflerin sayısı ile sınırlıdır. örneğin "top" kelimesi yalnızca beş farklı şekilde yeniden düzenlenebilir: opt/otp/pto/pot/tpo.

    fakat daha karmaşık bir mesaj göndermek istiyorsanız bu ihtimaller yüzlerce hatta milyonlarca varyasyona sahip olur. bu burumda asıl amaçlarıyla eşleşmeyen pek çok farklı anagram çözümü olabilir. 30 harflik basit bir cümlede, olası harf düzenleme yollarının sayısı 50 milyarı * aşar.

    şimdi "dediğine dikkat et" diye bir cümle kurarsanız ve bunun anagram olduğunu düşünüyorsanız, bu anagramı çözmek için 350 farklı kelime türetebilir ve bunları çok çeşitli şekillerde birleştirip farklı anlamalar çıkarabilirsiniz * bu durumda anagramların ne kadar kullanışsız olduğunu görebilirsiniz.

    anagramların çoğu zaman yapılarına ve anlamlarına yönelik, içlerine yerleştirilmiş ipuçları vardır. bu ipuçları anagramların nasıl çözüleceğine işaret eder. buna örnek olarak roma karesi verilebilir.

    (bkz: roma karesi) bazı roma evlerinin duvarlarında raslatanan simetrik yerleştirilmiş harflere verilen isimdir. bu yöntem muhtemelen erken hristiyanlık dönemine ait zekice bir kimlik belirleme yöntemiydi.
    p
    a
    a t o
    e
    r
    p a t e r n o s t e r
    o
    s
    o t a
    e
    r

    bu masum görünüşlü atasözü anagramatik bir yer değiştirme şifresi olarak yorumlanabilir ve harfler yeniden düzenlenerek gizli bir mesajı ortaya çıkarabilir. hristiyanlıkta büyük önem taşıyan ve yunanca alfa (başlangıç) ve omega (son) anlamına gelen boştaki "a"lar ve "o"larla düşünüldüğünde, latincede "babamız" anlamına gelen pater noster sözcükleri bir haç işareti oluşturmaktadır.

    debe editi: ekonomi b.k gibi
5118 entry daha
hesabın var mı? giriş yap