40 entry daha
  • gelişimi en gariban olan dil. 89'dan beri piyasada olduğunu düşünürsek teknoloji için dede yadigarı denilebilir. c ile geliştirilmiş ve platformdan bağımsız.

    üzücü olan bir gerçek zsh ve ksh bashden 7x daha hızlı çalışıyor. ayrıca zsh bashin daha gelişmiş ve güncel hali. yani bash için temelin temeli demek dile ayıp olmaz.

    case sensitive olması bir yana boşluk sayısına bile laf yapar. bir koşul belirtirken fazladan koyduğunuz bir boşluk kodun farklı çalışmasını sağlamayı geçtim hiç çalışmamasına bile sebep olabilir. bunun sebebi [ -n test ] ortaya çıktığında [test] zaten var olan bir kavramdı. dili geliştirirken daha kolay olsun diye boşlukla çözelim demişler ama işi daha da zorlaştırmışlar. diğer bir örneği $1 positional argument olduğu değer basmaz. positional argumentlerin değeri ancak "$1" double quotes içinde basılabilir.

    2 ay önce update alarak son releaseinden 2 yıl geçmiş olan bir dildir. aldığı update tarihi bir update geçmişe göre, çoğu saçmalık kapatılmış yeni featurelar eklenmiş ama hala bize boşluğun önemini anlatan bir dil kendisi.

    genelde göreceğiniz hatalar, too many arguments, brackets error, operator hataları olur. o kadar gariptir ki, wildcard ile sadece .txt fileları sil dersiniz ama if koşulunuz o kadar şişmiştir ki bulduğu tüm dosyaları siler buna .txt dışındaki .sh dosyaları ve diğer her şey de dahil. geri dönüşü de yoktur. yedek almadığınız için de hafif bir gülümseme ile ekrana bakarsınız. ayrıca find komutu path göstermek istediğinizde -wholename parametresi alırken sadece dosya ismi gösterecekseniz -name parametresi alır ama ne hikmettir ki bu dede yadigarı -name parametresi vermeme rağmen beni şaşırtmış ve bütün subdirectorylere de gidip ne var ne yoksa silip süpürmüştür.

    bu dilin eğitimini almış, zamanında yalayıp yutmuş ve anlayan abiler burdaysanız, bizde o yoldan geliyoruz.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap