23 entry daha
  • --- spoiler ---

    son derece gelişmiş bi yapay zekaya asimov'un robot kurallarını yüklemeyi unutursan ne olur sorusunun ikinci cevabı. ilk cevap da i robot'tu. gerçi hal de mürettebata karşı geliyordu ama emirlerini zaten dünyadan kalkış öncesinde insanlardan almıştı sanırım. o yüzden bu film i robot'a daha yakınsıyor bence (aria'nın ana kontrol odası bile aynı gibiydi).. dur lan.. şimdi hatırladım da, aria'yı kapatmak için paso hard drive çıkartma sahnesi de aslında 2001 benzeriydi doğru.

    üç noktayı vurgulayıp kaçayım.

    bir.. kardeşim benim bildiğim hala bilgisayarlar 1 ve 0'larla çalışan aptal makineler. program yazıp sonuna run yerine rin yazarsan aptal aptal bakıyor suratına. "yanlışlıkla i harfine bastınız sanırım bay brick" demiyor. ama bu filmlerdeki yapay zekalar -üstelik bilim kurgu bile değil bu film- hem aşırı zeki, hem de paso plan yapabilen cinsten. bizimkine ulaşmak için yan koltukta oturan adamın surat analizini yapıp, kimliğini bulup, telefon numarasını arıyor, hatta bunu sadece iki saniye içinde metrodaki bütün herkes için de yapabiliyor. breh breh breh.. daha bu yapay zeka icat edilmedi. hatta yanlış bilmiyorsam yakınına bile gelmedik. öyle adamın surat ve ses analizini yapıp, "yüzde elli bir çıktı bence bomba atmayın" diyecek makine yok ve yakın gelecekte de yapay zeka teknolojisi devrimsel bi gelişme yaşamazsa da olmayacak. hele o masaya konmuş bardağın titreşiminden odadaki diyalogları duymak falan belki de hiç olmayacak bi fantezi.

    hadi tamam bu film dedik, rahatsız olmadan seyrettik. gelelim ikiye. madem bu bi aksiyon filmi, hem de spielberg'in kanatları altında çekilmiş. e bu caruso hiç mi şipil'den feyz almamış.. aksiyon sahnelerinde kaç defa geri alıp seyrettim çoğu sahneyi, sinemada olsaydım bu şansım da olmayacaktı. madem para var elinde, otur adam gibi çek şu aksiyon sahnelerini. öyle ne olduğunu anlamadığımız zaman aksiyondan keyif almak mümkün mü..

    üçüncüsü patlamanın engellendiği sahne. bizim jerry salona giriyor, başkanın öldürüleceğini, bunun kristal bi bombayla yapılacağını, bombanın sonik bi uyarıyla patlatılacağını, rachel'ın oğlunun trompet çaldığı bilgisiyle birleştirip havaya ateş ederek konseri durduruyor. valla helal olsun ben üç defa denedim bu paragrafı yazarken, harbiden abisi kadar zekiymiş..

    üç dedik ama hadi bu da bonus olsun. ben anlamadım aria'nın jerry'ye neden para, patlayıcı ve mühimmat yolladığını.. onu bilerek fbi'a yakalatmak mı istedi. yooo.. kaçması için uğraştı tam tersine. jerry'nin fbi binasına girip kazandığı bi şey yoktu. paşa paşa sessizce rachel'la pentagon'a giderlerdi. üstelik aria'nın kendisi havaalanında bomba tehdidi olduğunu neden söyledi ki. aria'nın da canı sıkılmış, aksiyon yaratmak istemiş anlaşılan.

    biz akıllı yapay zeka yok diyorduk.. iş olsun diye aksiyon yaratan yapay zeka da ilk defa görüyorum.

    --- spoiler ---
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap