8 entry daha
  • türklerin oryantalizme bakışını değil de doğuya bakışını niteleyen izmdir. aslında önce batı ve doğuyu tanımlamak gerekir ancak elimizde olan tüm tanımlar batı kaynaklıdır ve dahi onlar avrupa'yı merkeze oturtup diğer tüm coğrafyayı buna göre adlandırmışlardır. bu da oryantalizmin tüm felsefesini özetler: gerçek olan, merkezde olan, sabit olan avrupa'dır. batı da onların batısıdır, doğu da onların doğusu; özelde ortadoğusu yahut uzakdoğusudur.

    şimdi eklemlenmeye çalıştığımız bu kültürden en kolay alacağımız izm'lerden biri oryantalizmdir. çünkü bunu becerirsek, yani bir şekilde doğuya batı gözüyle bakabilirsek kendimizi batılı kabul ettirebilme umudumuz vardır.

    işte bu noktada türk usulu ortyantalizm tam bir perspektif problemidir: kendisini batılı tanımlamak adına batının gözünü ödünç alan ve batıya muhayyeli gerçek kabul ettirmeye çalışan bir çaba. doğu'yu batının tanımıyla alırız, o tanımdaki "doğu" içinde bulunmadığımızı kabul ederiz, daha doğuyu müstemleke subayı edasıyla tanımlamaya girişiriz. doğulu gibi düşünerek batılı gibi davranmaya uğraşırız. oysa bu tam bir oryantal çabadır.

    (bkz: bu ülke)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap