2 entry daha
  • çoğu kez safiye sultan sanılan cecilia venier-baffo ` : birçok tarihçiye göre` aslında kendisidir. bu karışıklığın sebebi safiye sultan'ın da nurbanu gibi venedikli olması ve iyi bir aileden gelmesidir. safiye sultan'ın gerçek adı sophia'dır. yine başka tarihçiler ise nurbanu'nun bir yahudi olduğunu söylerler ve buna kanıt olarak valide sultanlığı sırasında istanbullu bir yahudi olan ester kira (ester handeli, kiraze) denen kadınla sıkı ilişkilerini gösterirler.
    on iki, on üç yaşlarındayken esir alınan nurbanu, hürrem sultan'ın dikkatini çeker. hürrem, zekasından, endamından etkilendiği bu kumral kızın çok iyi bir eğitimden geçirilmesini emreder. aradan beş, altı yıl geçer. nurbanu bu sefer anlamlı güzelliğiyle hürrem sultan'ın dikkatini çeker. hürrem araştırdığında bu kızın o kız olduğunu fark eder. selim'in gelecekteki eşi bellidir artık.
    nurbanu sultan için derler ki osmanlı sarayındaki gelmiş geçmiş en güzel hanım ve valide sultandır. hatta yine doğruluğundan emin olamayacağımız bir kaynakta safiye sultan'ın, nurbanu'yu ilk görüşünde güzelliğinden çok etkilendiği ve sonrasında onun için "şimdiye kadar gördüğüm en güzel kadındı." dediği rivayet olunur.
    bunun dışında ii. selim'in bütün zamparalıklarını çekmiş, son derece sabırlı ve akıllı bir kadındır.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap