5 entry daha
  • bildiğim kadarıyla 99 depreminden sonra, depremzedeler için yapılan kalıcı konutlar tünel kalıp sistemi ile yapıldı. bunlardan biri de bizim evdi. yapılan binaların geneli 3 katlı, en yüksek olanı ise 4 katlı. yapılan zeminler ise kayalık bölge (o yüzden çoğu dağ başına, asıl yerleşim birimlerinden epeyce uzak.)

    sağlamlığına gelecek olursam; işin uzmanı değilim, fakat kayalık zeminden kaynaklı olarak deprem sarsıntılarını daha az hissediyorduk ama buna tünel kalıp yapılmış olmasının etkisini elbette ki bilmiyorum. kayalık zemin ve yapıların az katlı olmasının avantaj olduğunu düşünüyorum. üstüne bir de tünel kalıp kullanılmasının da etkisi varsa, gerçekten bu yapılar epey sağlam diyebilirim.

    yalnız ek olarak; alt tarafta bulunan taş ocağında yapılan dinamit ile patlatmaları da fazlaca hissediyorduk. (depremden çıkmış insanların bulunduğu yere epey yakın bir yerde dinamit ile patlatma yapmak da ne kadar akıl kârı, bilemiyorum.) yani yüzeye epey yakın ve büyüklüğü fazla bir depremde ne olur, onu da bilemem. dediğim gibi, işin uzmanı değilim, yukarıda her ne kadar sağlam olduğunu düşündüğümü söylesem de aklımı karıştıran şeyler de var elbette.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap