• tünel kalıp bir sitede oturuyorum. site 4 blok halinde. her blok 8 katlı ve her katta 2 daire var. 7.7 büyüklüğündeki depremi maraş'ta bu dairemizde yaşadık. ev resmen çalkalandı, bunu kelimelerle ifade etmem çok zor. çünkü kabusu yaşadık. ve çok uzun sürdü. hatta beş dakika sonraki depremi de evde geçirdik. ben kesin ev bu sarsıntıyla yıkılacak dedim hatta. çünkü öyle böyle bir sarsıntı değildi. fakat çok şükür sapasağlam ayakta kaldı.

    hatta şöyle söyleyeyim, oturma odamızda 2 büyük kitaplığımız var. içinde bir sürü kitap var ve kitaplıklar duvara sabit değil. belki inanmayacaksınız ama kitaplıklar devrilmediği gibi içinden tek bir kitap düşmemiş. kuşumun sehpası devrilmemiş. sadece sehpanın üzerinde duran bir bardak yere devrilmiş. sehpanın üzerinde bilgisayarım vardı. o da devrilmemiş. mutfak dolaplarından herhangi bir şey fırlamamış. evin içinde ilk belirlemelere göre herhangi bir çatlak yok. apartman içinde yer yer boya dökülmeleri olmuş ama çatlak yok. tüm bunların tünel kalıptan kaynaklı olduğunu biliyorum çünkü 2009 yılında evi aldığımızda bu tünel kalıbın depreme dayanıklı olduğunu söylemişlerdi.

    tabii şu da var, sitenin bulunduğu temel de sağlamdı, dağa yakınız.
    tünel kalıbın dezavantajı ise ses yalıtımının olmaması. üst komşunun gürültüsünü ciddi anlamda duyabiliyorsunuz. ama inanın şu an bunu hiç umursayamıyorum. o ev sapasağlam kaldı ve bizi korudu ya, gerisi boş.
  • bence depremde dayanıklılığı sağlayan en büyük avantajı üretimi kontrol edebilmeyi sağlamasından geçiyor.

    düzgün yapması için ustaya, işçiye güveneceğine duvarları ve diğer elemanları seri üretim olarak yapıyorsun. tüm üretim standartlaşmış oluyor.

    daha az işçi kullanıldığı için adam sendecilik ve insan hatası minimize oluyor.
  • yaşadığım bina da tünel kalıp ve sağlamlığını basitçe şöyle ifade edeyim, duvara çivi çakamıyorsun. beton çivisi bile girmiyor. ekranlarda kat kat üzerine yığılmış, betonu toza dönüşmüş binaları görünce tünel kalıp binaların en sağlam binalar olduğuna kanaat getirdim. deprem sonrası bile- eğer bina yamulmazsa- hiç bir güç evimden çıkartamaz beni.
  • toki'de oturan biri olarak şöyle anlatabilirim:
    eve salon takımı aldığımda mobilyacıya "aynayı takmak için sağlam bi matkapla gel, toki'de oturuyorum" dedim "abi benim matkap dağları deler" demişti.
    aynayı takmaya geldiklerinde 1 kişi matkabı tutuyor arkasında 2 eleman sırtından destek veriyordu. güldüm ve dedim ki "ben sana demiştim burayı her babayiğit delemez" diye...
    "abi 30 yıllık mobilyacıyım böyle duvar görmedim" dedi.
    en sonunda hilti ile deldiler haliyle duvardaki boyayı patlattılar.
    tünel kalıp nedir diye sorana bu hikayeyi anlatırım hep.
  • başlık: tünel kalıp binaların depreme dayanıklılığı
    örnek entryler: oturduğum bina tünel kalıp. tünel kalıp olunca daha sağlam mı oluyor bilmiyorum, oturduğum bina diğer evlerden daha mı sağlam bilmiyorum çünkü diğer evlerin sağlamlığını bilemem, şurada yapılan binalar da tünel kalıp diye biliyorum, biz depremde az sallanıyoruz galiba diğer binalar ne kadar sallanıyor onu da bilmediğim için böyle demem doğru mu bilmiyorum, işin uzmanı değilim ben çok şey bilmiyorum, bir depremde bu evlere ne olur bilemiyorum

    (bkz: #148926427)

    yahu sizin evinizi basıp kafanıza silah dayayıp mı entry girdiriyorlar? sözlüğe alınırken sözleşme mi imzalattılar günlük şu kadar entry girmeniz zorunludur diye, girmezseniz cezası mı var? 5-10 sene evvel ne güzel platformdu her konuda bilgi ediniyordu millet bu sözlükte, şimdilerde iyice bomboş bir yer oldu... kime ne senin evin hangi metotla yapılmış bir bilgi veremeyeceksen, anket mi yapılıyor burada?

    dememe sebep olmuş tünel kalıp binaların depreme direniş seviyesidir efendim..
  • 99 depreminde en ufak zarar görmemiş olan yahya kaptandaki binalar bildiğim kadarıyla radye temel ve tünel kalıptır. o bölgenin altyapısı korkunç olmasına rağmen sapasağlam ayakta kalmışlardır.
  • 99 gölcük, düzce depremlerinde de tünel kalıp bir binadaydım ki hala aynı mahallede yaşamaya devam ediyorum.

    geçtiğim günlerde yaşanan depremde de sadece sallantı süresince çocuğumun yanına gidip bekledim.

    tünel kalıp kesin çözüm değil ama en azından yıkılırken katlanmadan sadece devrilebilir başka şeyler olabilir ancak maraş ya da hatay'daki görüntüler ortaya çıkmaz.

    evet, kalıp çok maliyetli olduğu için toki projeleri haricinde kullanılan bir yapı modeli değil.

    ancak normal kalıp bina yapsanız da illa yıkılacak diye bir kanun yok. çoğu bina ayakta. yıkılanlar mutlak suretle eksik, hatalı ve kolon kesilen binalar.
  • binalarin depreme dayanikliliginda en zayif halka mantigi gecerlidir. tunel kalip onlarca halkadan sadece birisinin alt basligidir ve yapinin saglamligindan ziyade kalip iscilik hatalarini azaltmak ve insaat suresini kisaltma amaci ile uygulanir.

    kek yaparken celik yerine silikon kalipla yaptigimda kekimin kalorisi daha dusuk oluyor demek gibi birsey oluyor aslinda. burada tunel kalip kullanilan binalarin gorece daha ciddi ve yeni projeler olmasindan oturu muhendislik ve malzemeye daha fazla ozen gosterilmesi gibi indirekt bir baglanti kurulabilinir. ancak yapisal olarak boyle bir garanti/baglanti maalesef soz konusu degildir.
  • herşey müteahhitin ahlakında bitiyor

    https://twitter.com/…glu/status/1624790554428022784
  • üstte yazan arkadaş, tünel kalıp binaların deprem konusundaki artılarını güzel özetlemiş ama bildiğim kadarıyla çok katlı büyük siteler ya da toplu konutlar yapmıyorsanız, maliyet açısından çok daha pahalı oluyor. bu yüzden tek bloklu binalarda müteahhitler tercih etmiyorlar.
    yine de deprem performansı konusunda şüphesi olan arkadaşlara, tünel kalıp binaların dayanıklılığına örnek olarak bunu gösterebilirim.
hesabın var mı? giriş yap