2 entry daha
  • sanırım, şu anekdot ile yeterince açıklanabilecek farktır.

    ...
    içişleri bakanından polis aday adaylarını nasıl seçtiğini sordu. polis aday adaylarını seçme yöntemini öğrendikten sonra davetlilerden de başkaca bir öneri gelmemesi üzerine atatürk, yaverini çağırttı. "itfaiye meydanında polis olabilecek vasıfta bir şahıs al, getir" dedi. verilen emir kısa sürede yerine getirilerek atatürk'ün emirleri doğrultusunda polis olabilecek nitelikte bir şahıs huzuruna getirildi.

    mustafa kemal atatürk getirilen şahsa adını, memleketini ve askerliğini yapıp yapmadığını sordu. gerekli cevapları aldıktan sonra, tekrar yaverini çağırarak şarjörü ile birlikte bir tüfek getirmesini emretti. tüfek getirildiğinde, "tüfeği harput'lu fikri'ye verin" dedi. tüfeği alan fikri'ye de "tüfeği doldur" diye emretti. atatürk'ün kesin emri doğrultusunda tüfeği dolduran fikri'ye bu sefer "tavana ateş et" emrini verdi. emri alan fikri hiç tereddüt etmeden tavana beş el ateş etti. tüfekteki mermiler bitince atatürk'ün emrini bekleyen fikri'yi "dışarı çık" diyerek odadan çıkarttı.

    harput'lu fikri dışarı çıktıktan sonra atatürk'ün bizzat yanına aldığı ve polisliğini takdir ettiği polis memuru ragıp efendiyi yanına çağırttı. karşısında saygılı bir şekilde emir vermesini bekleyen ragıp efendiye hitaben "ragıp, tabancan dolu mu?" deyince "emrederseniz doldurayım paşam" cevabını aldı. atatürk'ün "doldur ve tavana ateş et" emrini alan polis memuru ragıp efendi önce atatürk'e, sonra diğer davetlilere teker teker baktıktan sonra tekrar atatürk'e dönerek; "emriniz baş üstüne paşam ama, sebebini öğrenebilir miyim?" diye karşı soru sorunca atatürk, "çıkabilirsin ragıp efendi" diyerek onu da odadan çıkarttı.

    polis memuru ragıp efendi odayı terk ettikten sonra içişleri bakanına dönen atatürk, "şükrü bey, ilk gelen harput'lu fikri'ye seni vurmasını söylesem vurur muydu?" şeklinde bir soru yönelttiğinde şükrü bey hiç tereddüt etmeden "vururdu" diye cevap verdi. aldığı cevap karşısında yüzü aydınlanmaya başlayan atatürk tekrar sordu; "ragıp efendiye seni vurmasını söylesem vurur muydu?" deyince yine aynı kararlılıkla "vurmazdı paşam" diye cevap verdi.
    ...
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap