1221 entry daha
  • kışlık malzeme demeyelim isterseniz, öküz değiliz neticede, küspe hazırlamıyoruz, ben size domates sosu depolamayı anlatayım.

    - öncelikle bunu neden yapıyoruz, ne gerek var:
    yavrucum 1) domatesin sağlıklısı lezzetlisi yazın yetişir, 2) neticede doğal mevsimi olmadığı için kışın daha pahalı olur, 3) her lazım olduğunda gidip almak veya oturup porsiyonluk hazırlamak yerine, açıp açıp kullanmak kadar güzeli yoktur.

    - alım:
    şu anda sosluk/salçalık diye satılan domates ('rio' da diyorlar) migros'larda 9.50 tl civarına satılıyor. 14'ten buralara düştü, bilmiyorum daha iner mi, ama bu bile yeterince makul, domatesinizi alın. sanal marketten kapınıza istemek de güzel bir çözüm, ama öyle otuz kilo falan dediğinizde stokta olmayabiliyor, bir daha da "sen yeterince aldın" mı diyor sistem, ne oluyor, stoğa girse bile enteresan şekilde görülmüyor.

    - evde gerekenler:
    domatesi zaten almıştık,
    kaya tuzu, sıvı yağ (çiçek de olur, zeytin de) ve kapaklarıyla birlikte, tabii ki kavanoz.
    (750 gr.'lık kavanozlar tam karar diye düşünüyorum ebat olarak)

    - hazırlık:
    (ben size 10 kilo domates ile yapılışı anlatayım, siz bunu kaçla istiyorsanız onunla çarpın.)
    . 5'er kilo olarak ikiye ayırın domateslerinizi, rio'lar extra tozlu topraklı olabiliyor, bunları belki bir leğende olabilir, güzelce 1-2 su yıkayın.
    . yıkanmış domatesleri kuşbaşı doğrayın. bunu yaparken önden iki işlem tavsiye edeceğim:
    1) domatesin kutup bölgesini kapak şeklinde hafifçe bir alın, bunu ayrı bir yere ayırın, bundan da salça yaparsınız, harika olur. ben domates sosu anlatıyorum.
    2) domatesin üstünü ince bir kesmiş olmanıza rağmen, domatesi ortadan ikiye böldükten sonra, sapın çekirdeğe uzandığı beyazlığı da tepeden konik biçimde kesin atın derim. sadece daha lezzetli değil, daha sağlıklı olacaktır.
    . domatesi küp şeklinde kuşbaşı doğrayın. çok küçük yaparsanız kaynattığınızda çok çözülür, fazla büyük parçalar da sevimsiz olur.
    . bütün bunlardan önce kabuklarını soyuyor muyuz domatesin;
    ben hiç rahatsız olmadığım için soymuyorum açıkçası. bunun ekstra iş olması, zaman kaybettirmesi bir yana, sağlık için faydaları çok büyük olan likopen, domatesin kabuğuna tutulu bulunuyor, kabuğu atınca baybay likopen. kabuğa karşı özel takıntınız yoksa bence doğru değil.

    - pişirme:
    . doğranmış domatesleri büyükçe bir tencereye sığdırabilirsiniz 5 kilo olarak. oldu da bir miktar dışarıda kaldı, dert etmeyin, ateşteki domatesler hızlıca sinip (senmek de derler) su vermeye başlayacak, tencerede hızla yer açılacaktır, dışarıda kalanları o zaman da ekleyebilirsiniz.
    . bu 'suyu' kısmını domatesleri en başta biraz ezerek de çözebilirsiniz, böylece tencere 5 kiloyu bir seferde de alabilir, ama ben o suyu sosun gereği olarak görüyorum.
    . kesilmiş domatesleriniz ile dolu tencerenizi (başka hiçbir şey eklemeden), orta ateşte, arada kaynatarak 45 dakika kadar kaynatın.
    . 45 dakika sonra, her 5 kilo içerisine 2 çorba kaşığı (silme) kaya tuzu, 4 çorba kaşığı sıvı yağ ekleyin. zeytinyağının çok daha lezzetli yapacağı muhakkak, ama çiçek yağda da hiç sorun yok.
    . bu noktada baharat geliyor akla, başka ne istiyorsanız bunu da ekleyebilirsiniz sarımsak başta olmak üzere. ama 1) sosu üzerinde kullanacağınız yemeğinizin de kendi baharatı olacak, 2) burada peşinen koyacağınız baharat (sarımsak başta olmak üzere) belki o yemeğe uymayacak, bu yüzden bunu bence o güne bırakın derim.
    . 45 dakika da bu şekilde, yine arada karıştırarak devam edin ocakta tutmaya.
    . tüm bunlarla aynı esnada, kavanozlarınızın da kapaklarını kaynatmaya başlayın.
    1) kapakların yeni olması sağlıklı olur,
    2) yeniyse de eskiyse de, kapakların kesinlikle en az 20 dakika kaynatılması gerekir.
    konserve kavanozların kapak geçişlerinde hızla oluşan bakteriler hem sosunuzun hem dolayısıyla sizin sağlığınız için büyük risktir. (bkz: clostridium botulinum)
    . ocakta toplamda 1,5 saati deviren domateslerinizi bir kepçe yardımı ile kavanozlarınıza alın.
    . maşa yardımıyla kaynar sudan alacağınız kapakları, kalınca bir havluyla kavanozlara kapayın.
    . kapadığınız kavanozu, doğal yoldan vakumlama için hemen ters (baş aşağı) çevirin.

    o öyle olmaz böyle olur, onu eklememişsin, bunu çıkarmışsın, bilmemne, ekşi'cilik yapmayın, bu yirmi senedir böyle yapılıp güzelce yeniyorsa sorun yok demektir.
    afiyetle yiyin.
256 entry daha
hesabın var mı? giriş yap