• puro fabrikasi olarak bilinse de, fabrikadan cok imalathane demenin uygun dusecegi, turistlerin rehber esliginde gezebilecegi bir yer partagas, havana'nin capitolio'sunun hemen arkasindaki caddede yer aliyor. gezmek asagi yukari 45 dakika suruyor, tutunun puro haline gelene kadar ne kadar cok islemden gectigini ve bu isin ne kadar el emegi ve maharet gerektigini gorunce puronun nicin korkunc fiyatlara satildigini anliyorsunuz. imalatin her asamasini gostermiyorlar gerci, imalathanenin belli yerlerine giremiyorsunuz, isi kapip kendiniz de yapip satmayasiniz diye herhalde...gerci hop diye kapilacak bir is de degil zaten, becerinin yanisira epey bir egitim ve el aliskanligi gerektiriyor. bir iscinin sarmaya baslamadan once dokuz ay egitimden gectigini soyluyorlar, gerci dokuz ay da biraz abarti bir sure gibi.

    purolar soylendigi gibi kadinlarin baldirlarinda sarilmiyor, ama tutunlerin ayrilmasini genelde bacaklarinda yapiyorlar.

    bu arada, orta yerde buyuk bir masa ve mikrofon var, her seye burnunu sokan turist olarak soruyorsunuz haliyle bu ne diye, her sabah fabrika yoneticisi iscilere egitim amacli bir seyler okuyormus iki saat kadar, onun icinmis. okuma seansi bitince de muzik dinliyorlar, her katta keyifli latin melodileri caliyor, isciler de islikla eslik ederek tutunleri yikiyor, asiyor, ayiriyor, kesiyor, sariyor, presliyor, etiketliyor, kutuluyor vb.

    fabrikanin en keyifli isi kuskusuz "kalite kontrol". her iscinin yaptiklarindan bir deste ornek geliyor bu bolumdeki elemanlarin onune, onlar da desteden rastgele birini secip deniyorlar, butun gun dunyanin en guzel purolarini icip duruyorlar haliyle. akcigerleri bu duruma ne diyor onu bilemem tabi...

    baslik da basimiza kalmis bu arada.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap