142 entry daha
  • --- spoiler ---

    ernest borgnine, edward g. robinson, orson welles, danny thomas, richard conte, anthony quinn, ve george c. scott yapimci studyo paramount tarafindan don vito corleone icin dusunulmus. daha sonra studyo carlo ponti olsun demis ama francis ford coppola "bu adam cocuklugundan beri amerikada buyumus, italyan aksani olmaz" demis. coppola'ya kim olur diye sorulunca "abi dunyanin en iyi 2 oyuncusu kim su an? laurence olivier ve marlon brando dimi. laurence olivier fizigi, aksani ile role gayet uygun. ama brando da benim kahramanim. her ne kadar 47 olan yasi bu rol icin cok genc olsa da onunla tanismak icin herseyi yaparim." demis. olivier'e sormus studyo cok hasta oldugu icin hic bir filmde oynamak istemiyormus. tamam demisler brando'ya gidelim.

    kendisini rolune kaptiran bir oyuncu gercek mafia ile birlik olup grev kiricilarini dovmek icin bir yere gitmisler. fakat adres yanlis oldugu icin bulamamislar. oyuncunun adi aciklanmamis.

    mafya babasi joe colombo filmi durdurmalari icin baski yapmis. bir cok italyan asilli amerikali, politikacilar filmi "anti-italyan" oldugu icin yapilmamasini istemis. filmin produktoru albert s. ruddy colombo ile bulusmus, mafya ve cosa nostra adinin gecmeyecegini soylemis. hatta senaryoyu bile verip "istersen degisiklik yap" demis. ustelik colombonun kurucusu oldu italyan-amerikan sivil haklari birligi uyelerinden bazilarini danisman ve ekstra oyuncu olarak almis. paramount sahibi bunu duyunca cildirmis ve filmi durdurup ruddy'i kovmus. daha sonra film icin iyi olmus lan aslinda diyip geri ise almis.

    cekimlerin baslarinda studyo coppola yerine elia kazan'i yonetmen olarak getirmek istemis. brando baba yumrugu masaya vurup "coppola giderse bende giderim" demis. studyo karisamamis tabi.

    sergio leone filmi yonetmek istemis ama senaryoyu felan okuduktan sonra "mafyayi ovuyor" gerekcesiyle yonetmemis. daha sonradan pisman olmus.

    brando, corleone karakterinin bulldog gibi olmasini istemis. test cekimlerinde yanaklarina pamuk koyarak girmis. daha sonra gercek cekimlerde disci tarafindan yapilan bir aparati takiyormus. bu aparat american museum of the moving image muzesinde hala gosteriliyor.

    brando repliklerinin cogunu ezberlemek yerine kartlardan okumus.

    filmde yemek yenilen yaklasik 61 tane sahne var. filmi izlerken acikan, cani sarap ceken yoktur herhalde.

    tv'de gercek mafya babasi frank costello'yu izleyen brando, don vito'nun sesini onun sesine benzetmeye calismis.

    3 yasindaki "aktor" anthony gounaris cekimlerde gercek adini soyleyince en iyi tepkiyi verir. o yuzden michael'in oglunun adi anthony olur.

    al pacino'nun dedigine gore hastane sahnesinde baba gercekten aglamis.

    brando, gianni russo (carlo) daha once hic rol yapmadigi icin filmde istememis. russo gercekten sinirlenip babayi tehtit etmis. baba rol yaptigini dusunmus ve bu adam rol yapabilir diyip ikna olmus.

    lenny montana (luca brasi) brando ile oynayacagi icin gercekten hayvani heyecanliymis. hatta o sahnede repliklerini felan eksik okumus. bu heyecan coppola'nin hosuna gitmis daha sonradan o konusmasini hazirladigi sahneyi eklemis.

    enzo'nun babayi ziyaret ettigi, daha sonra michael ile kapida bekledigi sahnelerdeki heyecan gercekmis. enzo daha once hic kamera karsisina gecmedigi icin, o sigara yakmayi denedigi yerde cidden elleri titriyormus.

    cekimlerin ortasina kadar hic aksiyonu olmayan al pacino'yu goren studyo "ee bu adam ne zaman aksiyona girecek?" diye az kala isten cikartacakmis. daha sonra michael'in restorant'ad solozzoyu felan vurdugu sahneyi gorunce karismamislar.

    mario puzo'nun dedigine gore johnny fontane karakteri frank sinatra ile alakasizmis. ama herkes sinatra'dan olusturuldugunu dusunuyormus. tabi sinatra deliriyormus bu duruma, bir restorant'da karsi karsina gelince sinatra kufurler edip "senin agzina sicarim ulan" demis.

    gene studyo "ulan bu filmde hic aksiyon yok, en iyisi bir aksiyon yonetmeni alalim da isi o bitirsin" diyince coppola ve oglu gian-carlo coppola connie ve carlonun o uzun kavga sahnesini yaratmislar.

    burt reynolds sonny rolu icin dusunulmus ama baba "bu adam sinema degil anca tv stari, oynamam boyle herifle" demis. denilen o ki bury reynolds saga sola sacmalarken hala bu ezikligi tasir.

    o kadar anti-italyan olaylarindan sonra marlon brando'nun tabiri caizze sinema perdesini tutusturan performansindan sonra italyanlar babaya resmen tapmaya baslamislar. aradan 20-25 yil gectikten sonra bile marlon brando'nun ne zaman isi little italy'e dusse, elini cebine atmaya kalksa "senin paran burada gecmez baba" diyip acayip saygi goruyormus.

    cekimler 67 gun surmus.

    --- spoiler ---
1058 entry daha
hesabın var mı? giriş yap