5 entry daha
  • yahudilerin ismi çıkmıştır ama paragözlük ve cimrilikte kimse macarlarla yarışamaz. alışverişte satıcının bir doların yirmide biri kadar bir küsuratı vermeniz için nasıl sinirli sinirli suratınıza baktığını görüp şaşırırsınız.

    çekingen ve soğukturlar; normal koşullarda bir macarla ilişkileriniz asla kankalık filan düzeyine gelmez. gülümseyerek selamlaştığınız, arada hatır sordugunuz insanlar olmaktan öteye gidemezler.

    mutsuzdurlar ya da hep mutsuzmuş gibi bir ifade vardır suratlarında... bir arkadaşımın tanımıyla, macarın suratından ve davranışlarından "piyangodan büyük ikramiye mi çıktığı, yoksa babasını mı kaybettiği"ni anlamanız olanaksızdır.

    trafikte, market kuyruğunda, metroya binerken-inerken insanı delirtecek kadar yavaştırlar. macaristan'da kuyruklar bir türlü ilerlemez. lokanta ve cafelerde servis sektörü yerlerde sürünür ayrıca...

    birinci dünya savaşı'nın sonunda yaşadıkları bölünmenin yarattığı travma nedeniyle çoğunda ciddi bir yabancı düşmanlığı vardır. özellikle macaristan'da yaşayan yabancılara karşı gayet olumsuzdurlar. yahudi düşmanlığının ab içinde en yüksek olduğu millet macarlardır yine; üstelikl istatistikler oranın giderek artmakta olduğunu göstermektedir.

    son dönemde çingeneleri "günah keçisi" yapmışlardır. bir yıl içinde yedi çingene faili meçhul şekilde öldürülmüştür. macarlar bu insanların aşırı milliyetçi gerekçelerle öldürüldüğüne dair bir kanıt bulamamışlardır!

    yabancı dil bilme oranının düşüklüğü konusunda sanıyorum türklerle yarışabilecek, hatta burun farkıyla filan geçebilecek bir millettir. bilenler klasik çekingenlikleri nedeniyle konuşmazlar, az bilenler ise anlamak için kesinlikle bir çaba göstermezler.

    türkler demişken, sanıldığının aksine türklerle ilgili olumlu bir düşünceleri yoktur. en iyimser ihtimalle, türkler'den avusturyalılar kadar nefret etmezler. ama avrupa halklarında türklerle ilgili mevcut bulunan bütün olumsuz düşünce ve klişeleri gayet güzel sahiplenmişlerdir. macarlar türk erkeklerine kaç karıları olduğunu sormayı sürdüren az sayıdaki milletten bir tanesidir.

    kendilerini dev aynasında görmek konusunda da üstlerine yoktur bunların... katıldığım bir konferansta bir macar "akademisyen"in "türklerle macarların ortak yönlerinden biri, her iki milletin de imparatorluk geleneğine sahip olmalarıdır" demesi, uzun bir süre "nassı yani yaaa" diye düşünmeme sebep olmuştur -bu "anlayış" bir sürü macar tarafından paylaşılmaktadır-. osmanlı imparatorluğu ile avusturya-macaristan imparatorluğunu aynı kefeye koymak, bunlardan birinin küçük parçası iken gelenekten filan bahsedebilmek, anca macarlara özgü olabilecek bir kendini bilmezliktir.

    eski doğu bloku ülkeleri karşılaştırıldığında intihar oranı en yüksek millettir ayrıca. şimdi de avrupa oranlarının oldukça üstündedirler.

    evet, hiç hoşlaştığım bir millet değildir kendileri...
49 entry daha
hesabın var mı? giriş yap