130 entry daha
  • futbolun doğrularını ve değerlerini tartıya koyduğumuzda beşiktaş favori olmanın ötesinde farklı galibiyete göz kırpıyordu. bir yanda sene başından beri birkaç büyük maç dışında isteksiz, hırssız oynayan futbolcular, eksikler, gökhan ve ali bilgin gibi oyuncuların kendi mevkilerinde oynamaması, alex'in yokluğunun yanında beşiktaş'ın holosko, tello, bobo, delgado, yusuf gibi hücum silahları ve orta sahada ernst gibi oyuncularla ve şampiyonluk motivasyonuyla daha maça çıkmadan maçın sonucu beşiktaş lehine tertemiz bir galibiyetti. hatta bilenler bilir, ilk yarıdaki maçta da aynı şeyler geçerliydi ancak fenerbahçe maçı 2-1 kazanmayı bilmişti, ancak bu kez aynı şeyin olması zordu, zira beşiktaş o kadrosunun üstüne 2 tane çok kaliteli oyuncu eklemişti. benim aklımda ise 1 gün önce oynanan ve barça'nın 6 attığı maç vardı, real madrid akibetine uğrama korkusu bana maçı bile izletmedi.

    ancak işte büyük takım. taraftarı umudunu kesse de, "ulan bu maç gitti" dense de büyüklüğünü koyuyor. iki takım arasında oynanan 5. maç da 2-1 fenerbahçe galibiyetiyle sonuçlanırken fenerbahçe ligde 6, toplamda 7. kez üst üste galip geliyor. galip gelirken de bazı şeyleri hunharca öldürüyor:

    hani bazı insanlar aslında ölümsüzdür ama sadece "insan" oldukları için ölürler. ölüm onlar için yok oluş değil, kainatın kuralının bir uygulamasıdır sadece, sevenleri ve izleyicileri ve hatta düşmanları dahi onun ölmediğini bilirler. işte mustafa kemal atatürk. aslında ölümsüzdür, ama işte evrenin kuralı gereği onun da ruhu bedeninden ayrılmıştır. mustafa kemal atatürk'ün kulübü ziyaretinin 91. yıldönümünde oynanan maçta rakibini 2-1 yenerek ölümsüzleşiyor, bazı şeyleri ölümsüzleştiriyor, bazı şeyleri de öldürüyor. yenilgi en kaba tabiriyle tabelaya baktığınızda attığınızın yediğinizden az olmasıdır, yani basit bir matematik işlemidir, basit bir matematik kuralıdır. işte bundan sonra fenerbahçe'nin galatasaray ya da beşiktaş'a karşı alacağı mağlubiyetler bu basit matematik işleminden öteye geçmeyecektir. her takımın başına gelebilecek o kaçınılmaz sona uğrayacaktır, yenilecektir, bu yenilgiler şampiyonluk kaybettirebilir, kupalar kaybettirebilir. ancak fenerbahçe artık ölümsüzdür, bileği bükülmezdir. en kötü sezonunda şampiyonluğa oynayan rakibini içeride-dışarıda 2-1 yenerken, diğer rakibini içeride 4-1 yenip dışarıda 0-0 beraber kalarak, galibiyet serileri, yenilmezlik serileri yaratarak her takımın yenilebilirliğinin ötesinde bileği bükülmez olmuştur, ölümsüz olmuştur. bu durum da doğal olarak derbiyi değil ancak "ezeli rekabet" kavramını yoketmiştir. fenerbahçe bu galibiyetle ölümsüzleşirken ezeli rekabet artık ölmüştür, artık ezeli ve ebedi rakipler yerine bir eriyi bozmak ya da zinciri kırmak için fenerbahçe'nin karşısına çıkacak ekipler vardır. galatasaray yoktur, kadıköy'de bilmem kaç yıldır yenilen bir ekip vardır, beşiktaş yoktur da 6-7 maçtır kaybeden bir camia vardır.

    (bkz: artık galatasaray yok)
    (bkz: artık beşiktaş yok)
    (bkz: ezeli rekabet öldü yaşasın yeni kral)
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap