31 entry daha
  • zorluğu kolaylığı değişir fakat türkiye'den farklı.
    ben de yeni başladım okumaya ve ilk dönem bitti.

    şimdi farkları anlatayım.
    öncelikle burada lisanslar çoğunlukla 3 sene
    türkiye'de ise 4.
    fakat arada şöyle bir fark var.

    türkiye'de üniversite birinci sınıf lise 5 gibidir. lisenin devamı temel dersler alınır ve neredeyse hiç alan dersi yoktur. yani türkiye'de de alan dersi almaya başladığımız andan itibaren 3 sene okumuş oluyoruz.

    almanya'da öyle bir şey yok. direkt şak diye dalıyorsun derse. yahu o ne allah allah bu neymiş derken bir bakmışsın bir ay geçmiş.

    toplamda 4-5 ders oluyor ve bu derslerden her hafta ödevler veriliyor. bu ödevlerin belli bir puanı var bu puanı geçince sınava girmeye hak kazanıyorsun. dersler de genelde bağımsız değil bir modül oluyor. yani bir modülde iki, üç ders olabiliyor ve sınav notları derslerin ağırlıklarına göre birbirlerini etkiliyor. toplam not dersler değil derslerin ortalaması üzerinden hesaplanıyor. kısaca tüm modülü geçmek gerekiyor.

    sınav da şu şekil.
    ya sınava kayıt olursun ya da sınava kayıt olmazsın ve dersi baştan alırsın. e sınava gireyim zaten geçemezsem gene baştan alırım diyemezsin çünkü toplamda 2 ya da 3 hakkınız oluyor.
    yani sınava kayıt oldun, geçemedin ya da giremedin, ilk sınav hakkın yanar. geriye de tek hakkın kalır onu da geçemezsen bir daha almanya'da o dersi alamazsin ve işin biter.
    vize vs olmuyor zaten ödev verdikleri için ki bu da bence ayrı bir problem. tüm konulardan sorumlu şekilde sadece bir kez sınava giriyorsunuz. geçtin geçtin, geçemedin yapacak bir şey yok.

    derslere gelince... profesörlerin ders anlatmasını beklemeyin. almanya'da sistem öğrencinin kendi araştırması ve çalışması üzerine kurulu. ders değil seminer diye geçiyor dersler zaten ve pek bilgi alamıyorsunuz. derslere ek olarak üst sınıftaki öğrencilerin size ders anlattığı soru sorabileceğiniz tutoriallar oluyor. bunlar profesörlerin derslerine girmekten daha faydalı olabiliyor.

    alman üniversiteleri neredeyse önüne geleni alıyor. sistem öğrenciler üstünde aşırı stres ve baskı yaratıp yıldırmak üzerine kurulu. hele ilk sene lisans aşırı zor. açık açık da sistemin bu olduğunu da söylüyorlar. kısaca üniversitelere girmek çok kolay fakat okumak o kadar da kolay değil. iyi bir zaman yönetimi ve disiplinli ve efektif çalışmak gerekli. her dersten sonra günde 5-6 saat (hatta bazen daha fazla) haftasonları da dahil çalışıyorum. benim bölümü bile girdiği gibi bırakan çok insan oldu. dediğim gibi bunu da bilerek yapıyorlar.

    ben ingilizce computational linguistics okuyorum. bu bölümü yapamazsam başka bölüme de geçemem çünkü almancam yok :) he almanca bilmeden de mezun olamıyorum çünkü almanca dersi almak zorundayım. almanca biliyorsam da başka bir yabancı dil almak ve geçmek zorundayım. sistem bunun üzerine.

    profesörler de asla esnek değil. kağıdınıza bakmanıza izin veriyorlar ama notları değiştirmeleri çok zor.
    ben bir modülden 59.49 ya da 59 ile kaldım. geçmem için 60 gerekiyordu. ama asla sonucu değiştirmek için bir girişimde bulunmadılar.
    şimdi yaklaşık 1 buçuk ay tatilim var ama oturdum köpek gibi ders çalışıyorum çünkü dönem başlamadan retake alacağım ve geçemezsem okuldan, dolasıyla almanya'dan şutlanacağım.

    retake almayıp dersi tekrardan alırsam ne olur? yarım dönem uzatmakta ne var?

    işte bu da başka sıkıntı. ders zincir bir ders yani
    ilk dönem 1 ikinci dönem 2 ve üçünü dönem 3'ü var. eğer ben dersi en baştan alayım dersem ikinci dönem dersin 2'sini ve 3 dönem 3 ünü alamayacağım. bu da okulumun belki de bir buçuk sene uzaması demek. bu da zaman ve para kaybı demek. ayrıca almanya'da yurtta kalıyorum ve yurt sözleşmeleri okul süresi kadar. en ufak uzama oldu mu yurttan atıyorlar. elbette tekrar başvuru yapılıyor ama sıra ne zaman gelir bilinmez.

    velhasıl kelam, gitmek kolay fakat okumak zor. ben almanya'ya gideyim hazır avrupa'da gezerim, arada ders bakarım olmuyor. evden okula evden okula gidip sıkı ve disiplinli çalışmanız gerek.
    hatta bazen diyorum ki hiç buralara gelip okumama gerek yokmuş evde kendi kendime öğrensem de aynı şey. çünkü gerçekten kendi başınıza çalışıyorsunuz. türkiye'deki gibi öğretmen anlatsın anlattığı yerden çıksın yok.

    ama işte okul motive ediyor, kaynaklar var ve tabi ki diploma verecek bu yüzden okuyorum.
hesabın var mı? giriş yap