16 entry daha
  • tevrat'ta yer alan bir açıklamadır.

    görülüyor ki konu dünya'nın yaşına kadar indirgenmiş. o halde bu konuda bilim ne diyor ona bakalım ve tartışma bu yönde devam etsin:

    dünyanın yaşına yönelik jeolojik incelemeler, kayaç katmanlarının yaşları üzerine yapılan çalışmalardan oluşur. buna rağmen, kayaç incelemeleri bize dünya'nın yaşını tam olarak veremez. bunun nedenlerine değineceğim birazdan.

    bulunan en eski kayaçlar grönland adasında yer almaktadırlar ve 3.8 milyar yıl öncesine tarihlenirler. bu tarihin belirlenmesi için bazı yöntemler kullanılır. bunlar arasında en güveniliri ve doğruya en yakın cevap alabileceğiniz yöntem uranyum'un yarılanma ömrüdür. uranyum atomları belli bir süre sonra kurşun atomlarına dönüşerek yavaş yavaş yok olur. o nedenle bi bölgenin yaşı hesaplanırken bölgede bulunan kurşun ve uranyum miktarı belirlenir ve buna göre yaş hesaplanır. bu hesaplama yöntemi düşük bir tolerans aralığında "kesin" sonuç verir. yine, rubidyum elementinin stronsiyum'a dönüşme süreci de yaş hesaplamasında kesin değerler sağlayan başka bir yöntemdir.

    tüm bunları, elimizdeki kayaç yaşlarını, radyoaktif elementlerin miktarını ve güneş'in yaşını ortaya koyup bir çıkarım yaptığımızda; dünya'nın yaklaşık 5 buçuk milyar yaşında olduğu sonucuna ulaşıyoruz. bu miktar, "minimum" yaştır. dünya bundan biraz daha yaşlı, mesela 6 milyar yaşında olabilir. ama 7 milyar yaşında olmadığı kesindir.

    dünya'nın yaşı, varsayım değildir. küçük sapmalar haricinde (birkaç yüzbin yıl kadar) kesindir ve üzerinde tartışma yoktur. çünkü bu yaş ölçümleri teorik hesaplara dayanmaz, pratik kesin ölçümlere dayanır. o halde dünya'nın en az 5.5 milyar yaşında olduğunu kabul etmek zorunluluktur. kaldı ki, 10.000 yaşında olup hala yaşayan ağaçlar mevcuttur. inanmayan gidip keser ve halkalarını sayar, eğer kıyabilirse...

    evrenin yaşı ise big-bang teorisi'nin güvenirliği kadar sonuç verir. bu teorinin gerektirdiği hesaplamalara göre evren şu anda en az 13.8 milyar (büyük patlamadan bugüne geçen süre) yaşındadır. büyük patlama teorisi her ne kadar çok çok sağlam kanıtlara dayansa da, hali hazırda bir teoridir ve üzerinde çalışmalar devam etmekte. daha gelişkin teleskoplar ve daha hassas algılayıcılar elde ettiğimizde bu sürenin uzayacağı ama kısalmayacağı kesindir. ki evrenin yaşını hesaplamakta kullanılan kırmızıya kayma yöntemi de (bu yöntemde tolerans payı uzaklığa bağlı olarak birkaç yüz milyon ışık yılı olabilir) oldukça kesin sonuçlar verir. kaldı ki, fersah fersah uzaklıktaki bir nesnenin yaşının 13 milyar yıl bulunması ile aslında 13.5 milyar yıl olması arasında pek fark yoktur.

    yine de, dünya'nın yaşını 5.5 milyar (en az), evrenin yaşını 13.8 milyar (en az) düşündüğümüzde, dünya'nın ilk varoluşu ile evrenin varoluşu arasında geçen süre 8.3 milyar yıl oluyor.
66 entry daha
hesabın var mı? giriş yap