34 entry daha
  • 1980'lerde siyasal'da ve hatta sonrasında ve hatta hatta bugün de bana çok şey öğreten hocam.

    o sırada bir yerlerde köşe yazıyor muydu hatırlamıyorum ama daha '80'lerin ortalarında, benim de öğrencisi olduğum yıllarda solcu öğrencileri nazarında çoktan bir hayal kırıklığına dönüşmüş bir hocaydı. "sevgi soysal öldü böyle oldu" denirdi, şaka yollu.

    bizim sınıfta haftada iki gün anayasa hukuku dersi vardı. biri çarşamba günüydü. beşiktaş'ın maçı varsa derse gelmez, asistanını yollardı. bir de bana çok ilginç geldiği için unutmadım, ufak tefek bir adam olduğu için, ders anlatırken kolçaklı sandalyeyi yan çevirir ve kol konulacak yere ilişerek ders anlatırdı. her şeye rağmen, uğur mumcu'nun 12 mart dönemini anlattığı yazı ve kitaplarından bildiğim bu adam en önemsiz derse bile profesörlerin girdiği siyasal bilgiler fakültesi'ndeki en şanlı ve şöhretli hocamdı. onun siyasal eğilimlerini tartacak yaşta da olmadığım için severdim, hiçbir dersini kaçırmazdım. zaten teklemeden ve iyi bir notla geçtiğim az sayıdaki derslerden biri de onunki oldu.

    hem derste anlattıklarından hem de kitaplarından çok şey öğrendim. öğrenciliğim sonrasında da sıkı bir şekilde olmasa da evrimini izlemeye artık daha bilinçli bir solcu olarak devam ettiğim için, baskın oran'ın dediği gibi, yanlışlarıyla da bana çok şey öğretmiştir. şimdiki aklımla, 27 mayıs'a şimdiki bakışımla, darbeci askerlere anayasa hazırlamış bir "solcu"dan daha farklı bir dönüşüm beklenmemesi gerektiğini, şimdiki halinin değil tutarlı bir demokrat olmasının sürpriz sayılması gerekeceğini biliyorum elbet. ve bunu bilmemde bile onun 12 mart mağdurluğundan devlet "şahin"liğine uzanan serüveninin payı sanırım çok fazla.

    30 ağustos 2009 günlü radikal iki yazısında ne diyordu baskın hoca, seha l. meray'dan naklederek: "hoca vardır nasıl olunması gerektiğini öğretir, hoca vardır nasıl olunmaması gerektiğini öğretir. ikisi de birbirinden önemlidir!”

    1960'ları ve '70'leri sadece kitaplardan bilsem de, mümtaz soysal benim hayatımda, bilincimde, birikimimde her iki yoldan da fonksiyon icra etmiş bir hocadır.

    edit-not: seha l. meray'dan naklen baskın oran'dan alıntıladığım ve "hoca vardır..." diye başlayan alıntı meray'ın soysal hakkında dediği bir şey değil. baskın hocanın adını vermediği başka bir hocadan söz ediliyor orada. sonradan bunu belirtme ihtiyacı duydum.
151 entry daha
hesabın var mı? giriş yap